Újonnan nemesített szántóföldi és szőlő-, gyümölcsfajtákat ismert el a Fajtaminősítő Bizottság. A testület a többi között a kukorica, a cukorrépa, a cirok, a napraforgó, a szója, valamint a szőlő, a cseresznye, az alma, a kajszibarack és a szilva legújabb, nemesített fajtáit vette fel a Nemzeti Fajtajegyzékbe.
Bekerül a köztermesztésbe például a „Nemtudom P3 szilva”, melyet egy tájfajtából nemesítettek, és a szintén tájfajtából szelektált „Szentendrei fehér köszméte” és a „Csengődi meggy” is.
Az új fajták többsége hazai kutatóintézetek és nemzetközileg is elismert magyar nemesítők munkájának eredménye.
A bizottság a márciusi ülésén az új hibridek felvétele mellett olyan fajtákat vont vissza a fajtajegyzékből, vagy nem hosszabbította meg azok elismerését, amelyekre a fajtatulajdonosok már nem nyújtottak be kérelmet.
Magyarországon csak a Nemzeti Fajtajegyzéken vagy az Európai Unió Közös Fajtajegyzékén lévő fajták szaporítóanyagát lehet forgalmazni és köztermesztésbe vonni.
A növényfajta nagymértékben meghatározhatja a termesztés eredményességét, ezért minden ország arra törekszik, hogy a lehetséges legjobb fajtaválasztékot biztosítsa a termelőinek. Csak a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő, értékes fajta kerülhet a köztermesztésbe. Az ilyen fajta fenntartását, vetőmag-előállítását és forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorúan ellenőrzi.
A bizottság állásfoglalása és határozata itt elérhető.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)