Tudunk-e eleget azokról a kincsekről, amelyeket a magyar mangalica hordoz? Kitűnő tulajdonságait kellőképpen kihasználjuk-e a tenyésztésben és az élelmiszeripari termelésben? Milyen további lehetőségeket rejt a világpiacon a magyar mangalicatenyésztés?

Ezekre a kérdésekre is választ ad  2011.november 17-18-án Herceghalomban az a nemzetközi tudományos konferencia, amelyet  a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet  szervez Zsírsertés - Tudomány és Felhasználás címmel.

A zsírsertések-köztük a Mangalica-, olyan különleges és ősi sertésfajták, amelyeknek a múltban kivételes gazdasági jelentőségük volt. Tenyésztésük mára háttérbe szorult a modernkori, (intenzív) fajtákkal szemben.

A konferencia célja, hogy a tudományos eredmények átadásával növekedjen az óriási nemzeti, genetikai és piaci értékeket hordozó zsírsertés-fajták tenyésztésének és mindennapos élelmiszeripari felhasználásának mértéke.

Zsírsertés populációk találhatóak Délkelet-Ázsiában, a Távol-keleti régiókban, Dél- Amerikában, Dél-Afrikában és néhány fajta – az Iberico sertés és a Mangalica- Európában.
Az ősi fajták közül Magyarországon Mangalica sertések élnek. A 90-es években létszámuk néhány száz példányra apadt, mára országosan 8-9 ezres populációt tartanak nyilván. Ennek a fajtának a húsminősége és az íze jobb, vitamin- és ásványi-anyag tartalma pedig magasabb a hagyományos hússertésekénél. Nem véletlen, hogy az élő Mangalicákért és a húsából készült élelmiszerekért az utóbbi időben világszerte megnőtt a kereslet.
A Mangalica nagy sikert ért el Spanyolországban is, húsát felhasználják a híres serrano típusú sonka készítéséhez.

A herceghalmi konferencián elhangzó új tudományos ismeretek is hozzájárulhatnak az ősi magyar fajta létszámának további emelkedéséhez és a hazai termelők piaci lehetőségeinek növekedéséhez.

2009-ben a vietnámi Hanoi városában az összegyűlt szakemberek „Zsírsertés Munkacsoportot” alakítottak főként az ázsiai és az európai fajták megőrzése és tenyésztésük fejlesztése érdekében. A közelgő konferencia lehetőséget biztosít a kezdeményezés megerősítésére,és hogy még több tudós valamint piaci szereplő vegyen részt a  munkacsoport  tevékenységében.

A novemberi konferencián  a témakörök között szerepel a mangalica fajták genomikájával, a zsírsertések szaporodásával illetve örökléstanával, valamint intenzív tenyésztésével  kapcsolatos tudományos eredmények ismertetése.

A rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek tudományos kutatók, tenyésztők és élelmiszeripari cégek vezető szakemberei.

A konferenciáról további információk a www.fattypig.org honlapon találhatóak.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)