A mintegy 3 milliárd forintból megvalósult beruházás Vácszentlászló, Valkó és Zsámbok község közös kincse. Az összefogással létrejött beruházás eredménye egy korszerű, környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő tisztítómű a Hajta vízfolyás mellett, valamint a szennyvíz szállítását biztosító hálózat - hangsúlyozta az elkészült fejlesztés ünnepélyes átadóján Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Néhány éve az országban még 1600 település nem rendelkezett szennyvízgyűjtő hálózattal. Ezt csökkentve a Nemzeti Szennyvízelvezetési Program 2015-ig 89 %-os ellátottságot irányoz elő. Ehhez a programhoz csatlakozott Vácszentlászló, Valkó és Zsámbok közös projektje, amelynek finanszírozásához vissza nem térő alkalmat biztosított az Európai Uniós és hazai pályázati rendszer.

Az érintett települések egy társulást alkotva a leggazdaságosabb módon alakították belterületeiknek közüzemű csatornázását, a közcsatornával elvezetett kommunális szennyvizek tisztítását.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az Európai Uniós és hazai támogatással megvalósuló beruházás segítségével hosszú távon biztosított lesz a három érintett településen keletkező szennyvíz jogszabályok szerinti tisztítása. A fejlesztés legfontosabb eredménye, hogy a keletkező szennyvíz többé nem károsítja majd a vácszentlászlói szennyvíz agglomeráció településeinek természeti értékeit, felszíni és felszín alatti vizeit.

Kiemelt cél volt a talaj szennyezettségének megelőzése, a talajt érő szennyeződések mérséklése, a mezőgazdasági földek minőségének megóvása, a termőképesség fenntartása, az ivóvízbázis minőségének megőrzése, és az egészséges környezet védelme.

(VM Sajtóiroda)