Felelőtlenek azok a híresztelések, amelyek „minden eddiginél brutálisabb élelmiszerár-emelkedést” jósolnak Magyarországon.

2012 novemberében 6%-kal alacsonyabb volt a termelői árak növekedése októberhez képest, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban. Az élelmiszerek drágulásának mértéke pedig 2012 decemberében novemberhez viszonyítva nem hogy nem emelkedett, hanem 0,1%-kal 7%-ra mérséklődött, folytatva a növekedési ütem októberben kezdődött mérséklődését. E tendenciában nem várunk változást a következő év első hónapjaiban.

Fontos tény, hogy az élelmiszerárak emelkedését világszerte leginkább befolyásoló gabonafélék világpiaci ára 2012 decembere óta 15%-kal csökkent, ami jó hír a hazai állattenyésztőknek és a fogyasztóknak egyaránt. A takarmányárak csökkenésével mérséklődhetnek az állattenyésztők költségei, amely természetesen pozitív kihatással lesz a húsáruk árának változására is, hiszen az alapanyagköltség egy-egy élelmiszer előállítási költségének átlagosan közel 60%-át jelenti.

Magyarország Kormánya folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszerárak alakulását.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)