A dinnyetermelők és a fogyasztók védelmében a Vidékfejlesztési Minisztérium módosította a gyümölcs-és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatalról szóló rendeleteket, amelyek július 14-én lépnek hatályba. Utóbbi rendelet kiterjed az élelmiszerek hatósági ellenőrzésére is. A változtatás elsődleges célja, hogy csak jó minőségű, kártevőktől mentes, egészséges és érett dinnye kerüljön az asztalokra.
A módosításoknak köszönhetően a dinnyéket egységesen és egyértelműen osztályozzák, így jobb minőségű és megbízhatóbb termékeket vásárolhatnak a fogyasztók. A minőségi besorolásokon kívül a tárca szabályozza a kereskedelmi regisztráció feltételeit. E szerint friss zöldséget és gyümölcsöt kizárólag regisztrált élelmiszervállalkozó tárolhat, tisztíthat, osztályozhat, jelölhet, valamint csomagolhat. Ezzel hatékonyabbá válik az ellenőrzés. A regisztráció nem vonatkozik a kistermelőkre és azokra a vállalkozókra, akik évi 20 ezer kilogrammnál kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt forgalmaznak. A minőségi előírásoknak azonban ezeknek a termékeknek is meg kell felelniük.
Azért, hogy a fogyasztók asztalára megbízható forrásból származó zöldségek és gyümölcsök kerüljenek, külön odafigyelnek arra, hogy megfelelően dokumentálták-e a termék származását. Ezzel a lépéssel a tárca a feketegazdaságot is vissza kívánja szorítani.
A rendeletek ma jelennek meg a Magyar Közlönyben.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)