Önálló cukorellátásra van szüksége Magyarországnak, ezért a tárca mindent megtesz, hogy a cukorrépa termelők ne veszítsék kedvüket – mondta Czerván György a Cukor és Izoglükóz Termékpálya Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón, a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a gazdák annak ellenére megkapják az idei évre szánt majd két milliárd forintos támogatást, hogy a költségvetés nehéz helyzete miatt a kormány 800 millió forintot zárolt a keretből.

A zárolás a cukorrépa-termelőket nem érinti hátrányosan, ugyanis a termelés biztonságának fenntartása érdekében a Magyar Cukor Zrt. kifizette a gazdáknak a hiányzó 800 millió forintot. A tárca és a cukorgyár megállapodott abban, hogy a jövő évi költségvetésből a cukorgyár már februárban megkapja a gazdáknak most átutal összeget. 2012-ben tehát 800 millió forinttal több, 2,78 milliárd forint lesz a cukorrépa-termelőknek szánt támogatás.

Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke rámutatott: a nemzeti kiegészítő támogatásra azért van szükség, mert a cukorrépa-termelés költségei tetemesek. Egy hektár önköltsége 500-600 ezer forint között van helytől és gazdálkodási formától függően. A kiegészítő támogatás lényegében a termelés jövedelmezőségét biztosítja.

Czerván György arról is beszélt, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetében szerepel, hogy 2015 őszétől megszűnne az EU-ban a cukorkvóta jelenlegi rendszere. Az államtitkár jelezte: a háttérszámításokat most végzik a magyar szakértők, hogy mi lenne az ország számára a kedvezőbb, a piaci liberalizáció vagy a kvótarendszer fenntartása. A cukoripar szereplői szinte egyhangúlag a kvótarendszer 2020-as meghosszabbítására voksolnak.

Az államtitkár emlékeztetetett arra, hogy a csatlakozáskor Magyarország 402 ezer tonnás – országos cukorkvótát harcolt ki, de ennek 75 százalékát 2006 után visszaadtuk Brüsszelnek.

A magyarországi cukoripar egyszereplőssé vált és önmagában képtelen a hazai piac ellátására. Évente 300 ezer tonna cukor fogy hazánkban, a tárca arra törekszik, hogy az alapvető élelmiszerek előállításban, így a cukortermelésben is önellátó legyen.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája; MTI)