A Vidékfejlesztési Minisztérium kulcsfontosságúnak tartja, hogy a hazai húsfeldolgozók minél korszerűbb technológiával állítsák elő termékeiket, a fogyasztók pedig minél magasabb minőségű, megbízható hústermékekhez jussanak hozzá. A fogyasztók bizalmának megőrzése, a minőségi árutermelés feltételeinek biztosítása a sertéságazat szereplői számára alapvető kérdés. Közlemény.
A kormányzati sertésstratégia végrehajtása keretében éppen ezért a VM vissza nem térítendő, csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a sertéshús feldolgozásának és húskészítmények gyártásának technológiai fejlesztéséhez.
A támogatást a húsfeldolgozók szakmai igényei alapján a feldolgozáshoz, készítménygyártáshoz kapcsolódó gépek, technológiai berendezések és eszközök beszerzéséhez lehet igényelni – többek között hűtő- és légtér szabályozáshoz szükséges eszközök, az üzemek energiaellátását biztosító megújuló energiát előállító gépek, a feldolgozott termékek szállítására alkalmas hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzéséhez.
A támogatás mértéke annál magasabb, minél több saját előállítású, bérnevelt, bérhizlalt vagy egyéb szerződéses kapcsolaton keresztül számlával vásárolt sertést dolgoz fel a vállalkozás. Az a vállalkozás például, amiely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiállított hatósági bizonyítvány alapján 2012. évben 50%-ot meghaladó arányban dolgoz fel ilyen sertést, akár az összes elszámolható költség 75%-át is megkaphatja.
Fontos információ, hogy a gépkatalógus szerinti beszerzés esetén a támogatás alapja a gépkatalógusban szereplő referenciaár. A gépkatalógusban nem szereplő hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzése árajánlat alapján történik.
A támogatás összege minimum 5 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás rendelkezésére álló szabad általános de minimis keretének megfelelő forintösszeget, amely feldolgozók esetében 200 ezer euró/vállalkozás/3 év. A támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére, az általa rendszeresített és honlapján közzétett nyomtatványon 2013. augusztus 15. és 2013. szeptember 15. között lehet benyújtani.
A jó minőségű, ízletes, magas élvezeti értékű hústermékek előállítása és értékesítése növeli a fogyasztói keresletet, javítja a tisztességes vállalkozások jövedelemtermelő képességét és ezzel hozzájárul a hazai sertésállomány stabilizálásához, fejlesztéséhez.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)