Huszonhárom év után egységes foglalkoztatási rendszert magába foglaló megállapodás született a víziközmű-szolgáltatás területén 2013. december 18-án, Budapesten. A többmunkáltatós kollektív szerződést az öt teljesen állami tulajdonú szolgáltató mellett két, nagyobbrészt önkormányzati tulajdonban lévő társaság is aláírta.

A foglalkoztatási feltételrendszerre kiterjedő, az ágazati egységet reprezentáló kollektív megállapodás a víziközmű-társaságokat érintő integráció, illetve a Munka Törvénykönyvének változásai miatt vált szükségessé.

A többmunkáltatós kollektív szerződést aláíró állami tulajdonú társaságok stratégiai szerepet töltenek be, meghatározó jelentőségűek a hazai víziközmű-szolgáltatásban - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára az aláírás előtt.

Kép letöltéseFotó: Bartolf ÁgnesA dokumentum messze több, mint egy szokásos kollektív szerződés, egy alapvető stratégiai ágazatban a munkavállalói érdekeket, illetve a munkaadói lehetőségeket figyelembe véve alapvető eligazítást ad az egész ország számára kívánatos munkabéke érdekében - fogalmazott az államtitkár.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a vízügyi ágazatban 23 éve nem született ilyen jellegű megállapodás. A vezérigazgató elmondta, a stratégiai iparágaknak kiemelt szerepe van az alapellátások biztosításában, ezért hangsúlyosan fontos a biztonság, a kiszámíthatóság, a tervezhetőség.

Kép letöltéseFotó: Bartolf ÁgnesA dokumentumot aláíró víziközmű-társaságok mintegy 2,5 millió ember ellátását végzik, évente 100 millió köbméter ivóvizet szolgáltatnak, emellett körülbelül 6000 munkavállalót foglalkoztatnak. A biztonság alapfeltétele, hogy a stabilitás és a kiszámíthatóság a munkaügyi kapcsolatokra is érvényes legyen - hangsúlyozta Márton Péter. Hozzátette: az államnak példamutatóan jó munkáltatónak kell lennie, állami vállalatoknál a munkaügyi kapcsolatok nem maradhatnak rendezetlenül. Az MNV ezért az elmúlt évben komoly erőfeszítéseket tett, hogy a hozzá tartozó társaságoknál minden ágazatban intézményesítse a munkáltatói és munkavállalói egyeztetéseket.

Fürjes-Gábor József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a megállapodásról szólva egyebek mellett elmondta, nagy értéke nem csak az, amit a munkavégzéssel összefüggő szabályokban vagy a juttatásokban megfogalmaztak; az elfogadott egyeztetési formák garanciát adnak majd arra, hogy nem maradnak nyitott kérdések, elvarratlan szálak. A munkavállalók azt szeretnék, ha a víziközmű-szolgáltatás átalakulási folyamatában meg tudnák őrizni munkahelyeiket és jövedelmi viszonyaikat - hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Bartolf ÁgnesA víziközmű-társaságokat érintő integráció és a Munka Törvénykönyvének változásai miatt szükségessé vált egy ágazati egységet reprezentáló, illetve a foglakoztatási feltételrendszerre kiterjedő kollektív megállapodás. Az első, megállapodást szorgalmazó alakuló ülés 2012. január 13-án, Szolnokon zajlott a szakszervezetek és a vizes vállalatok részvételével. A találkozó célja az volt, hogy létrejöjjön egy egységes munkahelyi szabályozást tartalmazó Többmunkáltatós Kollektív Szerződés. Ezt követően elindultak az egyeztetések a munkáltatókkal. A kezdeményezést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta.

A kollektív szerződést a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., az Északdunántúli Vízmű Zrt., a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., valamint az Alföldvíz Zrt. és a Bácsvíz Zrt. írta alá. Az MNV tájékoztatása szerint a kollektív szerződés kiterjed egyebek mellett a munkaviszony létesítése, illetve a csoportos létszámleépítés szabályaira, a munkaidőkeretekre, a pihenőidőkre, a munka díjazásának szabályaira, a pótlékokra, a jóléti és a szociális juttatásokra.

(MTI - MNV Zrt.)