A lakosság anyagi helyzetén érdemben javított a rezsicsökkentés – jelentette ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a rezsicsökkentés első évének eredményeit értékelő sajtótájékoztatón 2013. december 15-én, Budapesten. 2012. december 15-én jelent meg a villamos energia, a földgáz és a távhő végfogyasztói árak 10 százalékos mérsékléséről szóló kormányhatározat.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy korábban a hivatalos statisztikák szerint egy magyar család az összjövedelmének egyharmadát költötte a rezsiköltségek kifizetésre. Az államtitkár felidézte: a Kormány tavaly december 6-án jelentette be, hogy 2013. január 1-jétől 10 százalékkal csökken a lakossági gáz, a távhő és a villamos energia ára. Ezt követően kormánybizottság alakult a rezsicsökkentés nyomon követésére.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes2013. július 1-jétől 10 százalékkal csökkent a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj, ugyanekkora arányban lett olcsóbb a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is.

Az Országgyűlés idén november 1-jével a kormányzati szándékokkal összhangban további 11,1 százalékkal szorította vissza a lakossági gáz, áram és távhő árát. A legjelentősebb rezsitételek így ma már 20 százalékkal kerülnek kevesebbe az egy évvel korábbi árakhoz képest – közölte az államtitkár. Hozzátette: a rezsicsökkentés nagymértékben hozzájárult ahhoz is, hogy 1 százalék alá esett az infláció, ami további könnyebbséget jelent az állampolgároknak.

Kép letöltéseFotó: Bartolf ÁgnesFónagy János példaként hozta fel, hogy a 20 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhetően tavaly decemberhez képest az idei év utolsó hónapjában egy 50 négyzetméteres, gázfűtéses lakásban élő kétgyermekes család átlagosan 11.872 forinttal kevesebb rezsit fizet. Egy szintén 50 négyzetméteres, távfűtéses lakásban élő nyugdíjas házaspár 8.273 forintot takarít meg, „ami a karácsonyra is tekintettel különösen jól jön mindenkinek”.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy jelentős lépések történtek már a közműszolgáltatásról szóló törvény elkészítése érdekében is. A végleges formáját a tervek szerint tavaszig elnyerő jogszabály az ágazati törvényeket helyezi egységes rendszerbe. Kimondja, hogy Magyarországon a természetes monopóliumot képező szolgáltatások (víz, villany, gáz, távfűtés) és az egyéb fontos közérdeket jelentő szolgáltatások meghatározó részben állami vagy önkormányzati tulajdonba kerüljenek. A cégek ezután keletkező nyereségüket a szolgáltatás működtetésére, fenntartására és fejlesztésére fordítják.

Kép letöltéseFotó: Bartolf ÁgnesA Kormány nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is élen jár a rezsicsökkentés terén. A rezsiköltségek visszaszorítása részben a magyar sikerek nyomán számos uniós tagállamban terítéken van, több országban már be is vezettek a lakossági terheket mérséklő intézkedéseket.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)