A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) globális energiaipari előrejelzéseit tartalmazó kiadványát Fatih Birol, a szervezet vezető közgazdásza ismertette 2013. december 5-én, Budapesten. A World Energy Outlook 2013 c. kötet Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett közép-európai bemutatóján Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár rávilágított az IEA prognózisok hazai energiapolitikában betöltött jelentős szerepére.

Az IEA úgy ítéli meg, hogy mára elérkeztünk az energiaszektor megváltoztathatatlannak hitt alapismereteinek átértékeléséhez – kezdte előadását Fatih Birol. Az országok szerepcseréjének lehetünk tanúi: importőrökből exportőrök lesznek, amelyek a növekvő keresleti igények fő forrásait keresik. Az energiaellátás új véleményformálói pedig átrajzolják a forráselosztásról alkotott eddigi elképzeléseket – hívta fel a figyelmet a nemzetközi szervezet vezető közgazdásza.

Az elemzés szerint az energiapiac történetében példa nélküli a magas olajárak napjainkra jellemző tartósan hosszú időszaka. Az előrejelzések rámutatnak arra is, hogy várhatóan folyamatosan nagy különbségek lesznek a földgáz és villamos energia regionális árai között. A világ energiaigénye a jelenlegi szint egyharmadával emelkedik 2035-ig. A többlet kétharmada Kínában, Indiában és Dél-Kelet-Ázsiában jelentkezik majd, míg mindössze 4 százaléka köthető az OECD országokhoz. A villamosenergia-igény közel másfélszeres növekedése várható a következő bő húsz évben. A jelenlegi tendenciák az energiahordózók árának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának emelkedését is előrevetítik. Az utóbbi körülmény meghatározó jelentőséggel bír az Európai Unió versenyképessége szempontjából.

Kovács Pál előadásában a Magyar Kormány és az IEA közötti együttműködés szempontjából jelentős lépésnek tartotta, hogy az Ügynökség kiadványát annak alkotói Közép-Európában egyedül Magyarországon mutatják be külön rendezvény keretében. „A kitüntető megtiszteltetés annak köszönhető, hogy a 2010-es kormányváltással újat tudtunk hozni a szakterületre, a nemzetközi folyamatokra megfelelő válaszokat adó, megalapozott és a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó energiapolitikát fogalmaztunk meg” – állapította meg az államtitkár.

Európa versenyképességének kulcsa a regionális piacösszekapcsolások eredményességén múlik. Magyarország a másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolásával már bizonyította, hogy a régiós árak közti különbségek sikeresen mérsékelhetők. A visegrádi négyek a magyar elnökség alatt folytatják a régió földgázpiaci integrációjának megvalósítását az infrastrukturális fejlesztések előmozdításával, az észak-déli összeköttetések megépítésével és a szabályozások összehangolásával.

Kovács Pál megjegyezte, hogy a folyamatosan emelkedő globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére épülő energiapolitika kialakításban technológia-semleges megközelítés szükséges, melyben a megújuló energiaforrásokkal azonos feltételek mellett helyet kap az atomenergia is. Hangsúlyozta, hogy mindkét technológia jó eszköz az energiaimport csökkentésére, hozzájárul a környezet minőségének javulásához és a hazai munkahelyteremtés révén serkenteni a gazdasági növekedést.

A kiadvány bemutatóján tiszteletét tette Mikola István, Magyarország OECD melletti Állandó Képviseletének nagykövete. A rendezvényen Zsoldos István, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezető közgazdásza és Harmati György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai igazgatója ismertette az iparági reflexiókat.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)