Magyarországra látogatott Priyo Budi Santoso, az indonéz képviselőház alelnöke és parlamenti képviselőkből álló delegációja. Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár hivatalában fogadta a küldöttség tagjait 2013. december 10-én. A két ország közötti energetikai együttműködési lehetőségek áttekintésére alkalmat adó megbeszélésen dr. Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövet mellett Maruli Tua Sagala, az Indonéz Köztársaság nagykövete is részt vett.

Az energiaügyért felelős államtitkár Magyarország energiapolitikai célkitűzéseit és az elérésükhöz irányt mutató Nemzeti Energiastratégia eszközeit ismertette a delegáció tagjaival. Az indonéz fél érdeklődést mutatott a magyar elképzelések, különös tekintettel az ország villamosenergia-termelésében meghatározó és az energetikai függőség csökkentésében szerepet játszó, klímabarát atomenergia iránt. A hazai nukleáris ipar hatósági szabályozás, biztonságnövelő tervezés és üzemeltetés területén felhalmozott 30 éves tapasztalata, jó gyakorlatai hatékonyan járulhatnak hozzá a nukleáris energia bevezetését tervező szigetország energiaellátás-biztonságának erősítéséhez.

Kép letöltéseFotó: Yudhi Gunawan - budapesti indonéz nagykövetség

Indonézia folyamatosan keresi a közel 250 milliós népességének energiaszükségletét biztosító energiatermelési lehetőségeket és az alkalmazásukhoz szükséges partnerségi kapcsolatokat. Az Európai Közösség és az Indonéz Köztársaság közötti átfogó együttműködési keretmegállapodás számos területen új lehetőségeket nyit. Kiemelt szerep juthat az európai, köztük a magyar szakmai-gyakorlati tapasztalatok és tudás megismerésének is a környezetbarát és innovatív technológiák terén.

Kép letöltéseFotó: Yudhi Gunawan - budapesti indonéz nagykövetség

Indonézia élen jár a geotermikus energia hasznosításában, adottságainak megfelelően a megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelésének központjában a geotermikus erőművek állnak. Az országban termesztett olajpálma, kukorica és édesburgonya biodízel előállítását, etanol meghajtású járművek üzemeltetését is lehetővé teszi.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)