Két közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok képviselői az Energia Tanács ülése alkalmából tartott találkozójukon 2013. december 12-én, Brüsszelben. A felek megerősítették egyetértésüket a V4 Gázpiaci Integrációs Fórum (V4 Gas Forum) céljaiban, tevékenységi területében és szervezeti felépítésében. A V4 Energia Közös nyilatkozat kimondja, hogy az aláíró államok szerint minden alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát egymást kiegészítve kell használni.

A földgázpiaci integráció elősegítése céljából életre hívott V4 Gas Forum az üzemi és kereskedelmi szabályzatok átültetésének összehangolásához nyújt keretet, és támogatja az infrastruktúrafejlesztést is. A tagállamok az egyetértési nyilatkozatban vállalták, hogy megosztják egymással tapasztalataikat az egységes piac mielőbbi kialakítása érdekében. A Fórum tagjai a magyar, cseh, lengyel és szlovák energiaügyekért felelős minisztériumok, a rendszerüzemeltetők és a szabályozó hatóságok képviselői. Munkájukat a szakminiszterekből álló Kormányzótanács segíti. A testület márciusig elfogadja első Munkatervét.

A V4 Energia Közös Nyilatkozat a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóján megfogalmazottakra alapozva hangsúlyozza, hogy az energiabiztonság növelése és a források számának bővítése meghatározó fontosságú az importfüggő országok számára. A V4-ek ezért támogatják az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásától mentes atomenergiát és a nem hagyományos szénhidrogének (pl. palagáz) kitermelését. Az aláíró országok fenntartják jogukat saját energiamixük nemzeti sajátosságokhoz és környezetvédelmi szempontokhoz igazodó meghatározására.

Az Energia Tanács ülésén a szakminisztériumi vezetők megvitatták az indirekt földhasználat változást nem okozó, újszerű bioüzemanyagok használatára ösztönző irányelv-módosítási javaslatot. A tagállamoknak egy korábbi vállalás alapján biztosítaniuk kell, hogy 2020-ban a közlekedési szektor végső energiafogyasztásának legalább tizede megújuló energiaforrásból származzon.

Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár kifejtette: az első generációs bioüzemanyagok alkalmazásának 7 százalékos korlátozása Magyarország számára nem elfogadható. A döntés ellehetetlenítené a fenntartható, termésnövelésből származó bioüzemanyag előállítását, és több munkahelyteremtő beruházás meghiúsulásához vezethetne. A tagállamok tanácsi jelentést fogadtak el a belső energiapiac kialakításában elért előrehaladásról és az energetikai külkapcsolatok terén történt fejleményekről.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)