Az évszázad beruházása a Paksi Atomerőmű két új blokkjának felépítése: a projekt számos gyártó- és szolgáltató vállalatnál, valamint a szükséges szakmai utánpótlás-képzés révén az oktatásban is jelentős számú munkahelyet teremthet, több tízezer ember megélhetését biztosítva. Megkezdődött a lehetséges hazai beszállítók, alvállalkozók körének azonosítása, eddig közel 400 cég jelentkezett, hogy hozzájáruljon az akár 40 százalékos hazai beszállítói arányhoz. A lakosság több mint háromnegyede támogatja a már működő atomerőművet és az azonosított hazai vállalkozások vezetői egyöntetűen támogatják az új blokkok létesítését.

A lakosság több mint háromnegyedének támogatásával üzemelő Paksi Atomerőmű ma Magyarországon a legpiacképesebb villamosenergia-termelő, a magyar áramtermelés több mint felét adja, és segít megfizethető szinten tartani a villamos energia árát. A Paksi Atomerőműben a hálózatra kapcsolása óta megtermelt villamos energia mennyisége épp a napokban érte el a 400 TWh értéket, amely megfelel a teljes magyar lakosság 35 évnyi villamosenergia-felhasználásának. Az atomerőműben megtermelt villamos energia hazánkban messze a legolcsóbb, és ez az újonnan megépítendő blokkok esetében is így marad majd.

„Az új blokkok létesítésével kapcsolatban az orosz fél vállalta, hogy akár 40%-os magyar beszállítói arányt garantál. A gyakorlatban ez a hazai vállalatok árbevétel-növekedését eredményezi, amely az 1200 milliárd forintot is meghaladhatja, és természetesen számottevő adóbevételt jelent az államháztartás számára. A jelentős gazdaságélénkítő hatás mellett a beruházás 8-9 ezer új munkahelyet teremt. A Paksi Atomerőmű jelenleg is a térség legnagyobb munkáltatója, amely közvetve több tízezer ember megélhetését biztosítja. Tolna megyében részben a létesítmény működésének betudhatóan a munkanélküliségi ráta majd 50 százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál” - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

A 60 éves tervezett élettartamú új atomerőművi blokkok létesítésével a 2030-as években kiöregedő négy paksi blokk leállítása után is hosszú távon biztosított lesz a megfizethető, biztonságos, környezetbarát villamos energia. A két új blokk tervezett összkapacitása 2400MW.

A huszonegyedik század legnagyobb magyarországi beruházása máris megmozgatta a gazdaságot, a vállalkozások döntő többsége konkrét beszállítói, üzleti lehetőséget lát a projektben, és felkészültnek tartja magát a részvételre. A „Jövőnk Vállalkozása” beszállítói tájékoztató programsorozat 388 résztvevője kivétel nélkül úgy nyilatkozott: szükséges a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása, és az új atomerőművi blokkok létesítése összességében hasznos a magyar gazdaság számára.

Az MVM Paks II. Zrt. felméri a vállalkozások szakmai teljesítőképességét, megvizsgálja a rendelkezésre álló minősítéseket, minősítési rendszereket, ellenőrzi a szükséges jogi és műszaki feltételek meglétét, a rendelkezésre álló humán erőforrást, az alvállalkozói kapcsolatokat, az elért szakmai teljesítményeket, referenciákat. A társaság segít a hazai vállalkozásoknak felkészülni a nukleáris beszállítói minősítés megszerzésére is – ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Magyar Mérnöki Kamarával kialakított, máris eredményesnek bizonyult együttműködésre is épít. A tájékoztató programokon résztvevő, a kérdőívet kitöltő vállalkozások kétharmada egyébként már rendelkezik energetikai tapasztalattal, míg 33 százaléka új szektorban bővítené üzleti lehetőségeit.

A Paksi Atomerőmű jelenleg is a térség legnagyobb munkáltatója, közvetve több tízezer ember megélhetését biztosítja. A beruházás gazdasági-társadalmi jelentőségét jól mutatja a működő blokkok létesítése: az atomerőmű építése előtt Paks község lakossága alig 13 ezer volt, ma az azóta városi rangra emelt településen több mint 20 ezren laknak. Az atomerőmű működése érezhető hatást gyakorol a régió foglalkoztatottságára is, hiszen Tolna megyében a munkanélküliségi ráta nagyjából az országos átlag fele. A megyében a jövedelmek is magasabbak, a dél-dunántúli régióhoz képest majdnem 15%-kal, köszönhetően az atomerőmű pozitív gazdasági hatásainak. Gazdaságélénkítő szerepe lesz annak is, hogy az új blokkok létesítésén és majdani üzemeltetésén dolgozók fizetőképes kereslete számos szolgáltatónak és vállalkozásnak nyújt megélhetést.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)