A szeptember végi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Napról rendezett nyitókonferenciát az önkormányzatok számára a programsorozat nemzeti koordinátora, a fejlesztési tárca 2014. június 5-6-án, Gyulán. A hagyományossá vált eseményen közel ötven település képviselői kaptak tájékoztatást a fejlesztési lehetőségekről, segítséget „A mi utcánk, a mi jövőnk!” jelmondathozkapcsolódó programok szervezésében.

A Mobilitási Hét és Autómentes Nap Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya. Az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, helyi szemléletformálásra bátorítja annak érdekében, hogy polgáraik a gépkocsi használata helyett a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedést válasszák. A nyitókonferencia közönsége egyebek mellett az innovatív pályázati lehetőségekről, az energiahatékonyságról és a Bringaakadéma kerettantervi programról hallgathatott meg részletes előadásokat.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár, a konferencia védnöke üzenetében örömmel nyugtázta, hogy a programsorozat Magyarországon is egyre népszerűbb. A kezdeményezéshez az elmúlt tizenhárom évben egyre nagyobb számban csatlakoztak a hazai települések. Tavaly rekordszámú helyhatóság vett részt a Mobilitási hét eseményeiben, Magyarország így nemzetközi összehasonlításban dobogós helyre került. A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy idén is bővül a csatlakozók köre, és legalább 130 önkormányzat szervez majd a környezetkímélő közlekedési módokat népszerűsítő eseményeket.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, Magyarország lehet az új uniós fejlesztéspolitika egyik győztese, az egy állampolgárra jutó támogatás összege 720 ezer forint lesz 2014 és 2020 között. A tíz ágazati operatív programból már nyolcat véglegesítettek, és minden esély megvan arra, hogy a pályázati időszak 2014. október 24-én elinduljon - közölte.

A csatlakozó önkormányzatok szeptemberig tartó regisztrációja néhány hete kezdődött meg a nemzetközi weboldalon. Magyarországról máris a második legtöbb település jelentkezett, a leggyorsabbak közé tartozik a nyitókonferenciának otthont adó Gyula is. Görgényi Ernő, a város polgármestere köszöntőjében kifejtette, a közúthálózat fejlesztése mellett elengedhetetlen a már meglévő utak korszerűsítése. A kerékpárutak bővítése az idén induló uniós pénzügyi ciklus megnyíló pályázatainak forrásaiból valósulhat meg.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)