Magyarország rengeteg munkával visszaállította európai presztízsét a légiközlekedés-védelem területén – mondta Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Légiközlekedés Védelmi Tisztek Szakmai Továbbképzése és Tudományos Konferenciáján 2014. május 28-án, Debrecenben.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér korábbi leminősítéseivel szemben az Európai Bizottság auditorai nemrégiben lezajlott vizsgálatuk és tesztelésük során nem találtak jelentős hiányosságot a fővárosi légikikötőben. Schváb Zoltán emlékeztetett, hogy 2011-ben sikeresen ment át az uniós ellenőrzésen a debreceni reptér is. Tavalyelőtt pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatalának auditja zárult elismeréssel. A repülésvédelem területén dolgozó szakemberek kifogástalan munkavégzésének is köszönhető, hogy Magyarország nemzetközi repülőterei megfelelnek a szigorú biztonsági előírásoknak.

Fotó: Író ZoltánA légiközlekedés a helyváltoztatás legbiztonságosabb módja: míg 1993-ban 10 millió repülésre mintegy 75 végzetes légi baleset jutott, 2012-re ez a mutató 22-re javult, és azóta is csökken. A repülés biztonságának minőségi szinten tartása az egyre sokasodó kihívások miatt megköveteli az ágazatban dolgozók folyamatos képzését – tette hozzá Schváb Zoltán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és Nemzeti Közlekedési Hatóság támogatásával megvalósult rendezvényen mintegy 140 légiközlekedés-védelmi tiszt, oktató, auditor és más szakember szervett tanúsítványt a képzés elvégzéséről. A fejlesztési tárca, az NKH Légügyi Hivatal, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal képviselőinek előadásai után a résztvevők helyszíni bejáráson ismerkedtek meg a Debreceni Nemzetközi Repülőtér szolgáltatásaival, fejlesztési terveivel.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Nemzeti Közlekedési Hatóság)