Magyarország a következő években mintegy 200 milliárd forintot költ a teljes szélessávú internetlefedettséghez szükséges infrastruktúra fejlesztésére - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Pécsett.

Vályi-Nagy Vilmos a Networkshop 2014 elnevezésű országos informatikai konferencia sajtótájékoztatóján kifejtette: a kormányzat az Európai Unió 2020-as céldátumánál 2 évvel korábban, 2018-ban szeretné elérni, hogy a szélessávú internetkapcsolat minden magyar háztartás számára biztosított legyen.

Szólt arról, hogy a 200 milliárd forintból 80 milliárd forint lehet az európai uniós és magyar állami, 120 milliárd pedig a piaci hozzájárulás. Az ország egész területén kiépülő nagykapacitású infokommunikációs hálózati infrastruktúrával teljessé válik a jelenlegi 60 százalékos lefedettség, tovább fejlődhet a digitális piac, a digitális gazdaság, az emberek pedig élvezhetik a szélessáv nyújtotta pénzügyi és adminisztratív előnyöket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat emellett fontosnak tartja a mobilhálózatok alapvetően piaci alapú fejlesztését is, és támogatja a hálózathasználat feltételeit nemzetközileg megkönnyítő szabályozásokat.

Vályi-Nagy Vilmos kitért rá, hogy Magyarország a távközlési hálózatok fejlesztése terén vezető szerepet tölt be Közép-Európában, amit több, az elmúlt években indult kormányzati és piaci projektnek köszönhet. Megjegyezte, az infokommunikációs technológia rendkívül gyorsan fejlődött, a jelenlegi szélessávú hálózat pedig viszonylag olcsón és rövid idő alatt fejleszthető tovább.

Hozzáfűzte: Magyarországon a hálózati kapacitás nemzetközi szinten is kiemelkedő, ezt bizonyítja a világ legnagyobb aktív, Budapest és Genf közötti, másodpercenként 100 gigabites adatátviteli kapcsolat is.

Az államtitkár azt mondta: Magyarország a közép-európai vezető szerepének megőrzése érdekében több százmilliárd forintot tervez költeni infokommunkációs beruházásokra a következő hét éves európai uniós költségvetési időszakban.

Nagy Miklós, a Nemzeti Információs és Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója a Networkshop 2014 konferenciáról szólva közölte, hogy a mintegy félezer résztvevőnek 3 nap alatt 110 előadáson számolnak be a kutatási, felsőoktatási, köznevelési, közgyűjteményi intézményeket érintően az elektronikus infrastruktúrák, elsősorban számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről, s egyebek mellett az IT-ipar legújabb eredményeiről.

(MTI)