Csaknem 500 olyan település található hazánkban, amely még nem rendelkezik a szélessávú interneteléréshez szükséges alapinfrastruktúrával. A kormány ezért konzultációt kezdeményez az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és a szakmai szervezetekkel az érintett települések körzethálózati ellátottságáról és a szolgáltatók fejlesztési terveiről.

Az Európai Unió Digitális Menetrendjének elvárása, hogy 2020-ra 100%-os lefedettséggel legalább 30 Mbps és 50%-os lefedettséggel legalább 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon az uniós polgárok rendelkezésére. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfőbb céljai közé tartozik a versenyképesség és az esélyegyenlőség növeléséhez, a színvonalas oktatáshoz és kutatáshoz, a munkavállaláshoz és –végzéshez, valamint a korszerű és költséghatékony közigazgatáshoz nélkülözhetetlen digitális infrastruktúra megteremtése. A kormány arra törekszik, hogy Magyarország már 2018 végére megfeleljen a közösségi elvárásoknak, és ezzel az Európai Unió élvonalába kerülhessen. Mindehhez szükséges, hogy a nagykapacitást biztosító infokommunikációs hálózati infrastruktúra az ország egész területén kiépüljön.

A cél érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. április 15-től 2014. május 5-ig konzultál az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és az érintett szakmai szervezetekkel. A rendelkezésre álló adatok szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program „Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása” c. pályázatának lezárása után is maradt 498 olyan hazai település, amelynek körzethálózati összeköttetése nem megoldott. A konzultáció során a minisztérium az érintett települések körzethálózati ellátottságáról és a szolgáltatók kapcsolódó fejlesztési terveiről kér tájékoztatást.

További információk a kormányzati honlapon találhatók (hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/infokommunikacioert-felelos-allamtitkarsag/hirek/felhivas-piaci-konzultaciora-szelessavu-korzethalozatokrol).

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)