A Kormány Major Pétert, Magyarország ENSZ Képviseletének infokommunikációs tanácsadóját jelöli tagnak a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) Rádiószabályozási Testületébe. A jelöltet az ITU Tanácsa üléséhez időzítve Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára mutatta be 2014. május 7-én, Genfben.

A helyettes államtitkár az idén Puskás Tivadar-díjjal kitüntetett jelölt szakmai kvalitásait méltatva elmondta, hogy Major Péter az ENSZ infokommunikációs fórumain hatékonyan képviseli Magyarország érdekeit.

A Rádiószabályozási Testületnek 2006 óta nincs magyar tagja. A jelöltekről az ITU meghatalmazotti konferenciája dönt majd 2014. október 20. – november 7. között, a dél-koreai Busanban.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület az ENSZ mellett működő szervezet, melynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése. Az ITU különböző bizottságai ajánlásokat adnak ki, az egyes országok kormányai ezek figyelembe vételével dolgozzák ki a távközléssel kapcsolatos jogszabályokat.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)