Az Európai Unió Digitális Menetrendjének elvárása, hogy 2020-ra 100%-os lefedettséggel legalább 30 Mbps és 50%-os lefedettséggel legalább 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon az uniós polgárok rendelkezésére. A magyar kormány célja, hogy ezen elvárásoknak már 2018 végére megfeleljen Magyarország, és ezzel az Európai Unió élvonalába kerülhessünk. Mindehhez szükséges, hogy nagykapacitást biztosító infokommunikációs hálózati infrastruktúra épüljön ki az ország egész területén.

Konzultáció célja

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) Infokommunikációért Felelős Államtitkársága konzultációt kezdeményez az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és az érintett szakmai szervezetekkel a megfelelő kapacitású körzethálózati (az NMHH terminológiája szerint: felhordó hálózati) infrastruktúrával nem rendelkező településekről. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett GOP-2012-3.1.2. kódjelű, Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása c. konstrukció lezárását követően is maradt Magyarországon 498 olyan település, amelynek körzethálózati összeköttetése nem megoldott. A konzultáció során a Minisztérium az érintett települések körzethálózati ellátottságáról és a szolgáltatók ehhez kapcsolódó fejlesztési terveiről vár információt.

Konzultáció módja

A konzultációban való részvétel a mellékelt településlistához tartozó kérdőív kitöltésével lehetséges a szolgáltató / szakmai szervezet alapadatainak feltüntetése mellett. A kérdőíveket a [[[OIViBw2TjcGlhY2lrb256dWx0YWNpb0BuZm0uZ292Lmh1]]] címre kérjük elküldeni.

Konzultáció időtartama

A konzultáció 2014. április 15-től május 5-ig tart.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály)