Az EPAM Systems nemzetközi szoftverfejlesztő cég az idén 400-zal bővíti foglalakoztatottai számát magyarországi érdekeltségénél, ezzel az év végéig 1200-an dolgoznak majd a cég budapesti, szegedi és debreceni telephelyein - jelentette be Fejes Balázs, az EPAM Systems banki és pénzügyi szolgáltatások üzletágának globális vezetője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára kiemelte: Magyarországon jelenleg az IT-szektor az egyik legdinamikusabban növekvő ágazat, jelenleg 150 ezer munkahelyet biztosít, ezzel a harmadik legnagyobb foglalkoztató.

Fejes Balázs kiemelte, hogy az EPAM a közép-európai régióban az egyik legsikeresebb szoftverfejlesztő céggé vált. A New York-i tőzsdén jegyzett EPAM Systems - amelynek része a EPAM Systems Kft. - világszerte 11 ezer szakembert foglakoztat, és a 2013. évi Forbes listán a 20 leggyorsabban növekvő technológiai vállalat között a 2. helyen szerepelt.

Az EPAM Systems banki és pénzügyi szolgáltatások üzletágának globális vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon jóval több IT-munkahelyet lehetne teremteni megfelelően képzett felsőfokú szakemberek megléte esetén, ezért szükségesnek tartják saját berkeiken belül is a képzéseket. Szerinte a magyarországi egyetemeknek nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az IT-szektor munkaerőigényére.

Vályi-Nagy Vilmos államtitkár kiemelte, hogy a kormány a felsőoktatában növelte a támogatott lehetőségek számát az IT-szakemberek számára, ennek ellenére nem nő az informatika, informatikai mérnök szakokra jelentkezők száma.

Kérdésre válaszolva Fejes Balázs elmondta, hogy az EPAM Systems globális szinten tavaly 550 millió dollár árbevéltelt ért el, az idén 700 millió dollárral számolnak.

(MTI)