Országszerte bemutatják az európai uniós fejlesztésből megvalósuló mintegy 30 jelentős beruházást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyílt napján. A kormany.hu-nak Zumbok Ferenc kormánybiztos és Csepreghy Nándor helyettes államtitkár nyilatkozott.

Csepreghy Nándor, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Wesselényi utcai épületében elmondta: a nyílt nap célja, hogy bemutassák az érdeklődőknek az Új Széchenyi Tervben szereplő, az emberek mindennapi életét kedvezően befolyásoló uniós fejlesztéseket.

Csepreghy Nándor a 4-es metró Tétényi úti állomásánál (fotó: Botár Gergely)

A fővárosban a Liszt Ferenc Zeneakadémia második, Wesselényi utcai új épületét, a 4-es metró Tétényi úti állomását és a Várkert Bazár tervezett rekonstrukcióját mutatják be az érdeklődőknek.

A Liszt Ferenc Zenekadémián Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes kiemelte, hogy a 13,1 milliárd forint beruházással kedvező oktatási feltételek teremtődnek meg, és utalt arra, hogy a Semmelweis Egyetem után náluk tanul a legtöbb külföldi diák.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár a zeneakadémia bejárásán elmondta: 2007 és 2013 között 2000 közművelődési intézményt újítanak fel. Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője emlékeztetett arra, hogy az idei esztendő az európai polgárok éve az unióban. Magyarország 1000 milliárd forinttal többet kap az uniótól évente, mint amennyit befizet, a magyar közberuházások 97 százaléka uniós projekt, amelyből 85 százalékot az unió és 15 százalékot a magyar állam finanszíroz.

Fotó: Botár Gergely

A 4-es metró Tétényi úti állomásán Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a beruházás 82-83 százalékban elkészült, és a 4-es metró 2014. márciusi átadása a főváros számára jelentős esemény lesz.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, a terület országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek lássák a fejlesztések eredményét, a Tétényi úti bejárásra is több mint ezren jelentkeztek.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a Közlekedési Operatív Programban 1400 milliárd forint keret áll rendelkezésre 2007 és 2013 között, és ebből fontos budapesti fejlesztések valósulnak meg.

Zumbok Ferenc (fotó: Botár Gergely)

A Várkert Bazár bejárása előtt Zumbok Ferenc kormánybiztos ismertette a rekonstrukciós projektet, amely mintegy 9 milliárd forintból valósul meg. Rámutatott többi között arra, hogy a létesítményt 1996-ban a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolták. Szólt arról, hogy az átadást követően, 2014 májusában Munkácsy eddigi legnagyobb kiállításának megrendezésére készülnek.

Fotó: Botár Gergely

Csepreghy Nándor elmondta, hogy 270 milliárd forintot fordított Magyarország ebben az uniós költségvetési ciklusban turizmusfejlesztésre.

A helyettes államtitkár megemlítette, hogy legközelebb május 9-én, az európai napon rendezik meg az európai uniós fejlesztések nyílt napját.

(MTI)