Számtalan elsőként bevezetett egyszerűsítés után az Európai Bizottság elfogadta a magyar kormányzat egy újabb kezdeményezését a pályázati rendszer egyszerűsítésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor egy televíziós interjúban elmondta: az intézkedés következtében jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése.

A kezdeményezés alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség bevezette az ún. átalányköltség alapú elszámolást bizonyos pályázatok esetében, amelyeknél így a felmerülő közvetett költségeket az elszámolás során nem kell külön-külön számlával alátámasztani. Az egyszerűsített elszámolás bevezetését az Európai Bizottság az Európai Szociális Alap forrásai esetében az elsők között hagyta jóvá Magyarország számára.

Csepreghy Nándor, az NFM fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint az átalány- költségalapú elszámolást a humánprogramokhoz és szociális fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatoknál lehet alkalmazni.

Egy példával szemléltetve ez azt jelenti: ha valaki megnyer egy pályázaton 100 forintot, akkor abból 13-20 forinttal nem számla alapon kell elszámolnia. A járulékos költségekkel (pl. a munkatársak utazási kiadásai vagy egy tárgyalóterem bérleti díja) ezt követően nem kell tételesen elszámolni, ami a kedvezményezettek mellett az intézményrendszer munkáját is megkönnyíti, mivel kevesebb számlát kell ellenőriznie, így felgyorsul a fizetési képessége.

A forrásokhoz is könnyebben lehet majd hozzájutni, hiszen kifizetésük előfeltétele a pályázatok megvalósítása, majd a különböző dokumentációk, számlák benyújtása, aminek ezt követően kezdődik meg az ellenőrzése – ha kevesebb számlát kell ellenőrizni, akkor sokkal rövidebb lehet a kifizetési időszak.

Csepreghy Nándor beszélt arról is, hogy a módszertan gyakorlati alkalmazásával jelentősen csökkennek a pályázatok nyerteseinek adminisztratív terhei és az intézményrendszer feladatai is, ezzel nagymértékben felgyorsulhatnak az uniós kifizetések.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)