2010 óta jelentős mértékben sikerült javítani a hazai turisztikai infrastruktúra állapotát – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az ökoközponttá alakított Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza átadási ünnepségén, 2014. május 9-én, Hetvehelyen.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az állami erdőgazdaságok 2010 óta összesen több mint 140 nagy közjóléti beruházást végeztek el. A több mint négymilliárd forint összértékű fejlesztések révén múzeumok, kilátók, arborétumok, vadasparkok, kisvasutak, erdei tanösvények, kisebb és nagyobb pihenőhelyek létesültek, újultak meg. Több mint félezer kilométer minőségi turistautat és egyéb erdei sétautat korszerűsítettek a jelzések újrafestésével, az útvonal minőségi javításával vagy vadonatúj útvonal kijelölésével.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Az elmúlt négy évben négy új erdei iskola épült, tizenhármat pedig felújítottak. Az összesen 32 hazai intézményben tavaly 66 ezer gyermek ismerkedhetett meg az erdőkkel. Az erdei iskolák felújítása mellett a kormányzat a turistaházak korszerűsítését is fontosnak tartja. Már idén 15 megszépült turistaház várja a kirándulókat – közölte a miniszter.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Az eredmények már látszanak: folyamatosan emelkedik a túrázók száma és megnégyszereződött a kisvasutak utasszáma is. Az erdei szálláshelyeket összesítő honlap (www.erdeiszallas.hu) már próbaüzemben működik. A jövőben itt egy helyen lehet majd szobát foglalni bármelyik hazai turista- és vadászházba – mondta Németh Lászlóné.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza fejlesztése és bővítése részeként a meglévő erdei iskola épülete ökoközponttá bővült és akadálymentes lett. Kiépült a központi fűtés, a napkollektoros és a napelemes rendszer. Létrejött egy madár-megfigyelő lombház, kiépítettek egy kerékpártárolót és egy kültéri kemencét is. A pályázat lehetőséget adott a terepi megfigyelést segítő eszközök beszerzésére – többek között 37 kerékpár vásárlására –, és az oktatási segédanyagok fejlesztésére is. A Mecsekerdő Zrt. 90 millió forintból megvalósult fejlesztésének köszönhetően jelentősen emelkedhet az erdei létesítményben eltöltött vendégéjszakák száma.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály)