„Magyarország 2010 óta minden évben időarányosan teljesítette a teljes megújuló energia részarányára vonatkozó céljait, és már 2012 végére elérte a 2016-ra kitűzött mértéket”- jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítéséről szóló sajtótájékoztatón 2014. április 1-jén, Szegeden.

Németh Lászlóné elmondta: a földgáz-felhasználás csökkentése a magyar nemzetgazdaság nagyobb mértékű energiafüggetlensége felé mutat. Ebben fontos szerepe van a hazai megújuló energiaforrásoknak, amelyekkel minél nagyobb arányban kell kiváltani az importenergiákat. A miniszter példaértékűnek nevezte a magyar tulajdonú Geotermikus Szolgáltató Kft. mintegy kétmilliárd forint értékű szegedi beruházását, amely hosszú távon lehetővé teszi a geotermikus energia felhasználását Szeged belvárosában.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A geotermikus potenciál Magyarországon közel másfélszerese a világátlagnak, a dél-alföldi régió adottságai különösen jók. A fejlesztés a Szegedi Tudományegyetem belvárosi épületeit, a város könyvtárát és egy szállodát rendezi a belvárosi kaszkádrendszerbe, megvalósítása jelentős költségmegtakarítást eredményez a közintézményeknél. A közel 1 milliárd forintos uniós támogatással létrejött beruházással egyidejűleg kiépülő újszegedi kaszkádrendszer 1,2 milliárd forintos projektjét 600 millió forinttal segítette az Új Széchenyi Terv.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)