Az Európában is egyedülálló zöldmezős fejlesztés a magyar szakemberek tudásbázisaként a hazai innovációt szolgálja majd – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ ünnepélyes alapkőletételén 2014. április 29-én, Debrecenben.

A Pharma-Flight központban gyógyszert fejlesztenek és kis sorozatban gyártanak, a repüléssel kapcsolatos orvosi, klinikai kutatásokat végeznek majd. A magas technikai szintű szimulátorok lehetőséget adnak a légi személyzet kiképzésére is.

A magyar szakemberek hiánypótló feladatokat látnak majd el a központban, hiszen közel húsz éve nem folyik olyan kutatás a világon, amely azt vizsgálná, hogy milyen gyógyszerek, táplálék-kiegészítők szükségesek a pilóták egészségi állapotának megőrzéséhez. Pedig világszerte egyre több repülőgépet állítanak forgalomba, melyekhez magas szintű szaktudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező személyzetre van szükség. A tudományos eredmények nemcsak a légiközlekedésben, hanem a gyógyászat és a mindennapi élet számos területén is alkalmazhatók lesznek – mondta Németh Lászlóné.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A Pharma-Flight Kft. több mint 4,8 milliárd forintos összköltségű projektjét az Új Széchenyi Terv 3,4 milliárd forinttal támogatta. A repülőtér szomszédságában megépülő, világszínvonalú eszközökkel és infrastruktúrával felszerelt kutató, oktató és képző központ újabb beruházókat vonzhat Debrecenbe. A jövőben joggal lehet számítani további klaszterek, cégek betelepülésére is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)