Az új központi klinikai tömb alapvetően változtatja meg a város és a régió egészségügyi ellátását – jelentette ki Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály átadási ünnepségén, 2014. május 23-án Szegeden. Az eseményen részt vett Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja eddig is vezető szerepet töltött be a Dél-alföldi Régió sürgősségi betegellátásában. A most megnyíló Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály egy költséghatékonyan működő, az optimális feladatmegosztáson alapuló, minőségi gyógyítást biztosító központ, amely a Dél-Alföldön élők jobb ellátásához járul hozzá – mondta Horváth Attila Imre.

Az újonnan létrehozott – helikopter leszállóhellyel is rendelkező – osztályon a sürgősségi ellátás szakemberei korszerű körülmények között a legmodernebb gyógyászati eszközökkel vizsgálhatják és kezelhetik a betegeket. Így megelőzhetővé válnak a korai halálozások, csökkenhet a súlyos, maradandó egészségkárosodások száma, rövidülhet a betegségben eltöltött idő.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A sürgősségi osztály fejlesztésének értéke meghaladja a 600 millió forintot, a költségek 90 százalékát európai uniós és kormányzati fejlesztési forrásokból sikerült előteremteni.

Az elmúlt években Szegeden és környékén eddig mintegy másfél ezer fejlesztési projekt valósult meg, amelyek több mint 150 milliárd forintnyi értékű uniós támogatást kaptak. A térségbe jelentős mértékű európai uniós forrás és kormányzati támogatás érkezik jelenleg is. A folyamatban lévő beruházások – például az ELI lézerkutató projekt vagy a szegedi geotermikus kaszkád rendszer – a legkorszerűbb technológiai fejlesztések közé tartoznak.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

A 2014-től 2020-ig tartó európai uniós pénzügyi ciklus még a korábbinál is több forrást biztosít nemcsak a Dél-Alföldi Régiónak, hanem az egész országnak is. Az egyeztetések eredményeként az elmúlt évekhez képest minden egyes magyar polgárra 50 ezer forinttal több támogatás jut majd. Az Európai Unió 28 tagállama közül – az egy főre jutó támogatásokat illetően – ezzel Magyarország a második helyre került.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály)