Kutatási, oktatási és innovációs együttműködési megállapodást írt alá 2014. május 21-én Szentendrén a Szent István Egyetem és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. A megállapodás aláírásán jelen volt Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár fontosnak és hasznosnak ítélte az együttműködését, mely az infrastruktúra modernizációját, élhetőbb épített környezetet és gazdasági lehetőséget is jelent. A kormány kiemelt feladatának tekinti az innovációs és kutatás-fejlesztési munkák ösztönzését, erre bizonyságul szolgál, hogy a 2014-2020-as időszakban is jelentős összeget, 706 milliárd forintot biztosít e célra, mely összeg duplája az előző pénzügyi ciklusban meghatározott keretnek.

Az Egyetem és az ÉMI közötti együttműködés céljai összhangban állnak a kormányzati törekvésekkel; közös célunk a fenntartható és energiatudatos építés és az energiaforrásokkal való hatékony gazdálkodás megteremtése – mondta Hizó Ferenc.

Kép letöltéseFotó: Bartolf Ágnes

Dr. Matolcsy Károly, az ÉMI tudásközpont igazgatója az energiahatékony és környezetbarát technológiák üzleti alapon történő bevezetésének, a megújuló energiaforrások integrált alkalmazásának és a smart megoldások elterjesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet, melyek együttesen jellemzik ezt a megállapodást. Elmondta: a fejlesztések során nagy hangsúly kerül az akadálymentes hozzáférésre, az integrált infrastruktúra-fejlesztésre és a megelőzésre koncentráló katasztrófavédelemre.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)