A kormány 2014 márciusában döntött a fejlesztéspolitikai közreműködő szervezetek megszüntetéséről és feladataik szaktárcákhoz telepítéséről. Ennek jegyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2014. április 15-ével három korábbi közreműködő szervezettől vett át feladatokat.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának második szakaszaként, április 15-én a közreműködő szervezeti feladatokat ellátó gazdasági társaságok feladatai is átkerültek az illetékes szaktárcákhoz. Az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. feladatait a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. feladatait pedig a Közlekedési Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság vette át.

E gazdasági társaságok mellett megszűnik a MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. is. A MAG Zrt. korábbi feladatai közül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nem uniós fejlesztési források felhasználása kapcsán végzett feladatokat viszi tovább.

Az NFM zökkenőmentesen végrehajtotta az átadás-átvételi eljárásokat, melynek eredményeként az átvett feladatok ellátása és a kifizetések folyamatossága biztosított.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)