A kormány múlt hét szerdán véglegesítette a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjait, amelyek egy évtizedre meghatározzák a fejlesztési lehetőségeket Magyarországon - mondta el Komoróczki István a Hozam Zrt. zártkörű vállalkozói klubjában tartott előadásán kedd este Szolnokon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára hangsúlyozta, az uniós és hazai forrásokból 7500 milliárd forint összértékű fejlesztési ciklus indul idén ősszel, amelynek fő célja a versenyképesség, a foglalkoztatás és a gazdasági teljesítmény növelése. A 2006-ban felállított régi rendszer szabályaihoz képest jelentős változás lesz a következő hét évben, hogy a források 60 %-a gazdaságfejlesztési célokat szolgál majd a korábbi 16 % helyett. Ebben a kormány kiemelt szerepet szán a hazai kis- és középvállalkozásoknak.

A gazdaságfejlesztést támogató programok a vállalkozások fejlődését, növekedését, hatékonyságát támogató beavatkozásokat finanszíroznak majd. A fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának köszönhetően  mindezt gyorsabban és kevesebb adminisztrációval tehetik meg – tájékoztatta a megjelent klubtagokat az államtitkár.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)