Alig egy hónap maradt a SZÉP kártyákon lévő 2,7 milliárd forint lejáró összeg elköltésére! A Nemzetgazdasági Minisztérium ismét felhívja az érintett kártyabirtokosok figyelmét a 2012-ben utalt és még el nem költött juttatás felhasználásának közelgő, május végi határidejére. A szabályozás értelmében a pihenőkártyákra tavalyelőtt utalt pénzt május 31-ig lehet elkölteni, ezt követően a kártyán lévő felhasználatlan összeget a kártyakibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak, vagyis azok a kártyabirtokosok számára elvesznek.

Annak ellenére, hogy hónapok óta minden héten több mint 100 millió forinttal fogy, a húsvéti és május 1-jei hosszúhétvégéket magában foglaló utóbbi két és fél hétben pedig 500 millió forinttal csökkent a május végén lejáró összeg, még mindig 2,7 milliárd forintnyi 2012-es juttatás áll elköltetlenül a kártyákon. Ajánlott tehát a SZÉP kártya birtokosoknak a kibocsátó intézmények honlapjain, vagy telefonos ügyfélszolgálatukon lekérdezni a kártyájukon lévő lejáró összeget. Az ehhez szükséges információkat kártyától függően vagy az OTP (www.otpszepkartya.hu), vagy az MKB (www.mkbszepkartya.hu), vagy pedig a K&H (www.kh.hu) honlapján lehet megtalálni.

A felhasználást könnyítheti, hogy szálláshely-szolgáltatásért és fürdő belépőért mindhárom zsebből lehet fizetni, vagyis bármelyik zseben is maradt még 2012-es pénz, azt egy hétvégi üdülésre biztosan fel lehet használni. Ha valakinek a hátralevő hetekbe már nem fér bele egy utazás, akkor is van megoldás, ugyanis a kibocsátók honlapján keresztül lehet előleget fizetni, vagyis akár már most befoglalható és leelőlegezhető a későbbi nyaralás. Ehhez hasonló lehetőség az ajándékutalvány, avagy voucher vásárlása, amellyel május 31-ig elkölthető a lejáró összeg úgy, hogy a szolgáltatást rugalmasan, később is igénybe lehet venni. Az ajándékutalványnak mindenben meg kell felelnie a SZÉP Kártyával kapcsolatos szabályoknak, így például névre kell szólnia, csak annál a szolgáltatónál történhet a felhasználása, amelyik kibocsátotta, és csak olyan szolgáltatás igénybe vételére jogosíthat fel, amelyet a rendelet szerint SZÉP Kártyával ki lehet fizetni.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)