Kína és a 16 kelet-közép-európai (KKE) ország első turisztikai csúcstalálkozója keretében május 22-én megalapították Budapesten a Kínai Népköztársaság - Kelet-Közép-Európa Turisztikai Regionális Központot. A KKE országok, valamint a népi Kína képviselőinek jelenlétében lezajlott turisztikai csúcstalálkozót követően a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal elnöke kétoldalú megbeszélést folytatott a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőivel. Shao Qiweit, a Kínai Népköztársaság Nemzeti Turisztikai Hivatalának (CNTA) elnökét a nemzetgazdasági miniszter nevében, Dr. Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár fogadta.

A kínai fél őszinte köszönetet mondott Magyarország szervező munkájáért, amelynek eredményeként megvalósulhatott a közép-kelet-európai országok és Kína turisztikai csúcstalálkozója, és sikerült lefektetni a jövőbeli együttműködés alapvető kereteit.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely

Annak a reményének adott hangot, hogy Magyarország a jövőben is vezető szerepet fog játszani ebben az együttműködésben. Qiwei úr, a CNTA elnöke elmondta azt is, hogy a közös munka eredményeit évente szeretnék áttekinteni, egy magas szintű találkozó keretében, egy átfogó értékelést pedig 5 év elteltével fognak készíteni.

Mindkét fél szükségesnek tartotta, hogy készüljön egy konkrét feladatokat, határidőket és felelősöket tartalmazó ütemterv a következő időszakra. A baráti hangulatú találkozón további, a turizmushoz kapcsolódó potenciális befektetési és kutatási együttműködési területet is beazonosítottak a felek.

(NGM)