A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt álló központi hivatal, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, mely a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként, annak területfejlesztési, gazdaságstratégiai, turisztikai részlegeivel szorosan és közvetlenül együttműködik, és a minisztériummal közösen kialakított szakmai feladatellátásnak megfelelően dolgozik.

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt álló központi hivatal, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. A Hivatal létrehozására 2011. december 1–jén került sor.

A Hivatal felalításával a Kormány célja egy, korszerű tudásra és képzett stratégiai tervező és elemző–értékelő kutatókra épülő tervezési és módszertani központ létrehozása volt. Az NTH a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként, annak területfejlesztési, gazdaságstratégiai, turisztikai részlegeivel szorosan és közvetlenül együttműködik, és a minisztériummal közösen kialakított szakmai feladatellátásnak megfelelően dolgozik.

A Hivatal tevékenysége a komplex tervezési, értékelési, és fejlesztéspolitikai feladatok hatékonyabb megvalósítását segíti elő. A Hivatal többek között aktívan részt vesz a Magyarország uniós finanszírozású fejlesztési programjait megalapozó Partnerségi Megállapodáshoz kapcsolódó feladatok ellátásában, kiemelten a Nemzetgazdasági Minisztérium kompetenciájába tartozó három operatív program – a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program), a TOP (Terület– és Településfejlesztési Operatív Program) és a VEKOP (Versenyképes Közép–Magyarország Operatív Program) – előkészítésében; továbbá ellátja a Duna Transznacionális Program közös irányító hatósági és technikai titkársági feladatait.

A költségvetési szervet alapító jogszabály: 248/2011. (XII. 1.) Korm. rendelet

Bővebb információ: www.nth.gov.hu

(Nemzetgazdasági Minisztérium)