A tavalyi sikeres év után az idén várhatóan további növekedés jellemzi majd a balatoni idegenforgalmi szezont - mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Keszthelyen, ahol a Balaton megkoszorúzásával nyitották meg az idei turisztikai szezont.

A helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a Balatonnak minden magyar ember életében meghatározó szerepet kell betöltenie, hiszen számos országban ezzel a csodálatos adottságú tóval azonosítják Magyarországot.

Beszélt arról is, hogy a tavalyi szezonban csaknem 10 százalékos volt a növekedés, nemcsak a beutazó, hanem a belföldi turizmusban is. A belföldi turizmusra igen jó hatással volt a SZÉP-kártya bevezetése, aminek a Balatonnál is érezhető a hatása. SZÉP-kártyával 640 ezer hazai vendég pihent a Balatonnál, és több mint 6 milliárd forintot költöttek el az üdülőrégió településein.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke üdvözlő beszédében gratulált Keszthelynek a megvalósított fejlesztésekhez, és beszélt arról, hogy a jövőben további beruházások indulhatnak az üdülőrégió egyik központjának számító városban.

Pálinkás Róbert (Fidesz-KDNP), Keszthely alpolgármestere beszédében egyebek között a város életében központi szerepet betöltő turisztikai fejlesztésekről beszélt, köztük a Festetics-kastély felújításáról.

(MTI)