Egyértelműen pozitív a mérlege az unió tíz évvel ezelőtti bővítésének az akkor csatlakozott országok számára, ez a legfontosabb üzenete az idei katowicei Európai Gazdasági Kongresszusnak - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára telefonon az MTI-nek.

Cséfalvay Zoltán ismertetése szerint a dél-lengyelországi nagyvárosban az idén hatodik alkalommal rendezik meg a "lengyel Davosnak" is nevezett háromnapos rendezvénysorozatot, amelyre mintegy 6 ezer lengyel és külföldi vendég érkezett, köztük vezető politikusok, üzletemberek, vállalkozók, menedzserek, tudósok, közéleti személyiségek.

Hozzátette: a 2004-es bővítés mérlege annak ellenére kedvező, hogy az elmúlt tíz év több mint fele mély válságot jelentett Európában, a kelet-közép-európai tagállamok gazdaságilag is erősebbé váltak.

A kongresszust megnyitó beszédében Donald Tusk lengyel miniszterelnök az energiabiztonság kérdését emelte ki az elkövetkező tíz év legfontosabb megoldandó kérdései között - ismertette.

Cséfalvay Zoltán szerint az is lényeges kérdés, hogy a következő, 2014-2020-as uniós költségvetési időszak uniós forrásainak felhasználása milyen irányban halad tovább. Kelet-Közép-Európában az újraiparosítás az államtitkár szerint egyre inkább a magasabb hozzáadott értéket jelentő termékek előállítását jelenti az innováció, kutatás-fejlesztés (k+f) által. A tanácskozáson szó esett arról is, hogy a globális kereskedelemben ezek az országok milyen módon tudnak erősebben részt venni. Ahogy Magyarországon is nyit a keleti piacok felé, ugyanúgy ez Lengyelországban is fontos kereskedelempolitikai célkitűzés - mondta. Janusz Piechocinski, lengyel miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter felvetette azt is, hogy egyes távolabbi térségekben a visegrádi együttműködés (V4) országai - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia - költséghatékonyabban, olcsóbban tudnak megjelenni a külkereskedelmi tevékenységeik egységesítésével.

Cséfalvay Zoltán a kereskedelmi kapcsolatok V4-es erősítését hasznos felvetésnek nevezte, amely részben már elindult, például az afrikai térségben. Egyetértés volt az országok között abban is, hogy az erős EU erős gazdaságú nemzetállamokat jelent. "Azt várjuk, hogy az eddigi tíz évben a V4-ek között különböző mértékben elindult felzárkózás a következő évtizedben még erősebben felgyorsul" - fogalmazott. Kiemelte: a visegrádi együttműködés Németország után Európa második legnagyobb autógyártójává lépett elő.

Kitért arra is, hogy a közép-kelet-európai országokat továbbra is a felzárkózó piacok között tartják számon, ami már nem igaz. Véleménye szerint egy új szókapcsolatra lenne szükség, amely a térség szerepét jobban kifejezi, vagy "újrafogalmazza". Az uniós tagság egyik legnagyobb előnye az országok erős integráltsága az EU belső piacába - mutatott rá.

A szerdán kezdődött háromnapos tanácskozás elsődleges témája a 10 éves EU-bővítés, valamint a kelet-közép-európai térség globális nyitása. Ezek mellett a kongresszus további fontos európai nagy témákat is lefed, így a következő uniós költségvetési időszak, Európa újraiparosítása, az energiahelyzet Európában és a világban, valamint a migrációs-demográfiai helyzet.

(MTI)