Uniós tagságunk igazi gazdasági előnye, az, hogy a vállalkozásaink egy 500 millió fős, egységes belső piacon tudnak részt venni - mondta Cséfalvay Zoltán a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett "Felzárkóztunk vagy lemaradtunk?" című konferencia harmadik napján a kormany.hu-nak adott interjújában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a kohéziós alapból és a strukturális alapokból érkező támogatások nagysága jóval nagyobb volt, mint amennyit eddig  Magyarország befizetett az elmúlt hét évben. 2014-2020 között is ez lesz a jellemző, hiszen az uniós alapokból 25 milliárd euró támogatás érkezik, de csak 8 milliárd euró lesz a magyarországi befizetés, vagyis 17 milliárd eurós támogatás-többlettel számolhatunk.

Uniós tagságunk tíz évének több mint felében  globális és  uniós válság is sújtotta a térséget. Az euró válsága mellett a versenyképességi különbségekkel is meg kellett küzdeniük a tagállamoknak és az Unió egészének. A kohéziós - és a strukturális alapokból érkező támogatások nagy szerepet játszottak abban, hogy a kevésbé fejlett tagállamok kilábaltak a válságból.

(kormany.hu)