A magyar gazdaságban van még növekedési potenciál - jelentette ki Varga Mihály a Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában, valamint az MTV Híradójában.

2014 márciusában az előzetes adatok szerint  több mint 10 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipari termelés elmúlt négy évi pályájának köszönhetően a 2010. januárjához képest az ipar teljesítménye 2014 márciusára összességében 16 százalékkal  erősödött.

Bár a részletes adatok csak jövő héten jelennek meg, a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás bővülése jelentős mértékben hozzájárulhatott az ipari termelés növekedéséhez, melyhez az év utolsó hónapjaitól kezdve már a belső kereslet élénkülése is felzárkózhatott. Jelentős szerepet játszik a hazai gyártókapacitások felfutása, amelyet nagy mértékben támogat az európai autókereslet 2013 utolsó hónapjaiban meginduló élénkülése. A járműgyártáshoz kötődő alágakon kívül más területeken is növekedhetett a termelés a külső és belső konjunktúra élénkülésével összhangban.

2014 márciusi előzetes adatok szerint jól alakult a külkereskedelem is: az export 10 százalékkal, míg az import volumene 13,4%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest a Nemzetgazdasági Minisztérium becslése alapján. Az eddigi adatokra alapozva a tárca szakértői jelentős exportnövekedést, valamint a kereskedelmi többlet bővülését várják az idei évre.

Az ipar további növekedésével lehetőség van arra, hogy nagyobb legyen az export,  és ezen keresztül a foglalkoztatás és a jövedelmek is növekedjenek - nyilatkozta a miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)