Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért áprilisi elismeréseket csütörtökön. "A hónap beruházója" az EPCOS Kft., "A hónap kis- és középvállalkozása" a MIRELITE MIRSA Zrt., "A hónap induló vállalkozása" pedig az OptoForce Kft. lett.

A díjak odaítélésének egyik legfontosabb célja, hogy nyilvánosságot teremtsenek a sikeres vállalkozásoknak. Azokat a cégeket kívánják elismerni, amelyek munkájukkal, eredményeikkel hozzájárultak a magyar gazdaság fejlődéséhez - mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: amikor egy vállalkozás elindít egy fejlesztést, bíznia kell a jövőben: nemcsak a termékben, hanem magában és a vállalkozást körülvevő környezetben is.

A miniszter szerint az elmúlt hónapokban erősödött a bizalom, ezt jelzi az is, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi felmérése szerint egyre több vállalkozás kíván beruházni a magyar gazdaságba, bővíteni a foglalkoztatottak számát, és a válaszadók háromnegyede újra Magyarországon fektetne be. Hozzátette, a bizalom erősödését nemcsak a Magyarországon működő külföldi cégek ismerik el, hanem az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése és különféle elemző intézmények anyagai is ezt tükrözik vissza.

Kép letöltéseFotó: NGM

"A hónap beruházója" elismerést elnyert EPCOS Kft. a nyugat-magyarországi autóipar egyik meghatározó szereplője, amely húszéves történetének legnagyobb beruházását jelentette be a közelmúltban. Varga Mihály kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy ebben a szektorban további fejlesztések legyenek.

Az elektronikai alkatrészgyártó vállalat 10,5 milliárd forint összértékű beruházása eredményeként autóipari fejlesztő- és gyártóközpontot hoz létre Szombathelyen, és 220 új munkatárs felvételét tervezi. A kft. bővíti már jelenleg is közel 150 fős kutatás-fejlesztési részlegének létszámát is. A cég az elmúlt években évi mintegy egymilliárd forinttal növelte K+F ráfordításait, árbevétele 5 százalékát erre fordítja.

Kép letöltéseFotó: NGM

"A hónap kis- és középvállalkozása" díjat elnyert MIRELITE MIRSA Zrt. családi vállalkozásként működik, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával állít elő kiváló minőségű gyorsfagyasztott termékeket, s megalakulása óta számos hazai és nemzetközi díjat nyert el. A cég 1984-ben kezdte meg működését Albertirsán, 1992-től a német Schöller vállalatcsoport, majd 2001-től a Nestlé csoport leányvállalataként működött, és 2003-tól került százszázalékos magyar tulajdonba. Ezt követően bővíteni kezdett és újabb hűtőházat vásárolt Domoszlón, majd Miskolcon.

"A hónap induló vállalkozását", a OptoForce Kft.-t 2012-ben alapították, két fő termékének - a 3D erőmérő szenzor és a programozhatóan rugalmas mozgatómotor - prototípusait a cég két alapítója, Tar Ákos és Veres József doktori tanulmányaik alatt fejlesztették ki. Kutatási területük a robotok járása volt, azon belül arra koncentráltak, hogyan tehető stabilabbá és ruganyosabbá a járás.

Kép letöltéseFotó:NGM

Szükség volt egy olyan érzékelőre, amely nem csupán azt képes detektálni, hogy a robot talpa éppen csak hozzáér a talajhoz, hanem azt is képes elviselni, amikor a robot eldől vagy esetleg ugrásból a talajra érkezik, ugyanakkor lépés közben érzékeli az esetleges megcsúszásokat és azok irányát is. Ezt szolgálja a 3D erőmérő szenzor. Veres József egy olyan motort készített, amely adaptívan képes reagálni a környezetére, visszahajlik, akárcsak az emberi ízületek.

A fiatal csapat 2012-ben elnyerte a StartUp Underground, a Magyar Innovációs TechShow és a Conference in Cyberspace első helyezéseit, ami nagyban segített a befektetők felkutatásában. 2012 végén sikerült megállapodniuk a Finext StartUp és a Day One Capital nevű hazai befektetőcsoportokkal, ami lehetővé tette előbb a termékek piacképessé tételét, majd piacra vitelét. A szenzor tömeggyártásának előkészítése jelenleg folyik, várhatóan még májusban elkészülnek az első sorozatban gyártott darabok.

(MTI)