A fuvarozók versenyképességének javítása érdekében a Kormány e-útdíj kompenzációs megállapodást kötött a mai napon a magántulajdonos árufuvarozókkal. A megállapodást a Kormány részéről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá, míg a fuvarozókat Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete ügyvezető főtitkára, dr. Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöke, valamint Wáberer György, a Waberer’s International Zrt. elnök-vezérigazgatója és a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum elnöke képviselte.

(A videó nagy felbontásban elérhető a sajtószobában.)

A megállapodás célja, hogy az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj bevezetésével egyidejűleg sor kerüljön a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességét javító intézkedésekre, valamint biztosított legyen számukra az e-útdíj fizetés finanszírozhatóságát lehetővé tevő, államilag támogatott forgóeszközhitel konstrukció.

E célkitűzés megvalósítása érdekében a megállapodás három ponton biztosít jelentős kedvezményt a fuvarozók számára: csökken a légrugós gépjárművek és pótkocsik után fizetendő gépjárműadó, a használatarányos e-útdíj 7,5 százaléka levonhatóvá válik a helyi iparűzési adóból, továbbá az e-útdíj fizetését szolgáló kedvezményes forgóhitel konstrukció kerül kialakításra.

A Kormány a megkötött stratégiai megállapodást a szakma sikerének tekinti, amely elősegíti az e-útdíj rendszerre való áttérést a fuvarozók számára. A hatékony együttműködés és partnerség érdekében a felek közös szándékukat fejezték ki, hogy 2013. novemberében az e-útdíj bevezetésének és alkalmazásának tapasztalatai alapján ismételten áttekintik a megkötött megállapodást, az együttműködési lehetőségeket.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)