2014 első negyedévében 22,6 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest. Míg az ezt megelőző negyedév csaknem 15 százalékos bővülése 10 éves rekordot jelentett, a most publikált adatok soha nem tapasztalt növekedést mutatnak. A sorozatban negyedik negyedéve tartó folyamatos bővüléshez a legfontosabb nemzetgazdasági ágak járultak hozzá, ami azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság növekedése erős szerkezeten alapul.

A beérkezett adatok megerősítik, hogy a beruházások hozzájárulása az első negyedéves GDP növekedéshez kimagasló volt, míg a most megvalósult projektek az elkövetkező időszak gazdasági növekedését is megalapozzák. Különösen kedvező, hogy kiegyensúlyozottan alakult a beruházások szerkezete, ugyanis a gépberuházások 25,2 százalékkal, az építési beruházások 20,2 százalékkal emelkedtek. Tovább élénkültek a legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipari beruházások, 27,6 százalékos növekedést regisztráltak az ágazatban. Ehhez a bővüléshez elsősorban a járműipar beszállító ágazatai járultak hozzá, amely jól mutatja, hogy a Magyarországon megtelepedett autóipari vállalatok beszállító láncaik révén további jelentős növekedést generálnak.

A jól teljesítő feldolgozóipari beruházások mellett a dinamikus infrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően kiugróan, 65 százalékkal nőtt a szállítás, raktározás ág teljesítménye. Az energiaiparban 22 százalékos, a mezőgazdaságban 19 százalékos, az egészségügyben 34 százalékos, az építőiparban 14 százalékos növekedést regisztráltak az első negyedévben.

A nemzetgazdasági ágak széles körében kibontakozó beruházás-növekedést segítik többek között a folyamatos feldolgozóipari megrendelések, az uniós források eredményes felhasználása, a Növekedési Hitelprogram segítségével megvalósuló projektek és az üzleti bizalom javulása is. A beruházásokkal létrejövő új kapacitások főként a termelő ágazatok teljesítményét fogják emelni, amelynek eredményeként az elkövetkező időszakban folytatódhat az export bővülése, a foglalkoztatás és a jövedelmek növekedése, ami elősegítheti a háztartások fogyasztásának emelkedését is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)