Az unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint az elmúlt egy év alatt az uniós tagállamok közül Magyarországon csökkent a legjobban a munkanélküliség - nyilatkozta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa az MTI-nek . Az elmúlt 12 hónapban csak tíz ország tudta csökkenteni a munkanélküliséget, háromban stagnált, 15 tagállamban nőtt.

Az Eurostat által kiadott közlemény szerint Magyarország teljes szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája 2014. februárban 7,9% volt, ami 3,3%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezzel az eredménnyel jelenleg a 11-ik legalacsonyabb értéket produkáltuk az unióban, hiszen az uniós átlag ugyanebben az időben 10,5%. volt.

A 25 év alatti fiataloknál 6,8%-ot, a nőknél 2,1%-ot esett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta. Mindkét értékünk - a 20,7 % illetve a 8.3% - jobb, mint az uniós átlag, s mindkét szegmensben nálunk csökkent a legjobban a munkanélküliség.

Szalai Piroska határozottan állítja, hogy a Munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményének hatására javulhattak ilyen jelentősen a munkanélküliségi adatok 2013-2014 év február között.

(MTI)