A költségvetés átdolgozására az eurózóna válsága miatt volt szükség - húzta alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Giró-Szász András a jegybanktörvényről ismertette a Kormány álláspontját.

Matolcsy György emlékeztetett, hogy a kormányzati gazdaságpolitika tizennyolc hónapja változatlan, a fő cél a stabil államháztartás megteremetése, a foglalkoztatottság bővítése, a növekedés beindítása és az államadósság elleni harc.

Matolcsy György, Giró-Szász András (fotó: Horváth Ernő)

A Kormány elkötelezett a jövő évi 2,5 százalékos hiánycél mellett, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni az eurózóna adósságválságát, a német gazdaság lassulását - mutatott rá a miniszter.

A szerdai kormányülésen döntöttek arról, hogy 1,5 százalék helyett 0,5 százalék gazdasági növekedéssel számolnak, valamint 268 forint helyett 299 forintos euró-árfolyammal újratervezik a költségvetést - tájékoztatott a miniszter.

Ez a két lépés 320 milliárdos terhet jelent a költségvetésnek. A Kormány döntött arról is, hogy négy forrásból pótolják ezt az összeget.

Matolcsy György (fotó: Horváth Ernő)

Matolcsy György elmondta: 200 milliárdot az Országvédelmi Alapból terveznek lehívni, 120 milliárd forintot pedig kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépésekből fedeznek. A minisztériumok fejezeti tartalékaiból 52 milliárd forintot zárolnak, 48 milliárd forint pedig abból fog befolyni, hogy jövőre a magánnyugdíjpénztári tagok is a nyugdíjkasszába fizetik be a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. A jövedéki adó emeléséből 20 milliárd forint bevételt várnak.

A jegybankról szóló törvénnyel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, hogy a kabinet megtette a saját javaslatát, amikor az Alaptörvény felhatalmazása alapján benyújtotta a sarkalatos törvény tervezetét az Országgyűlésnek. A törvényről egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank, az Európai Központi Bank képviselőivel is. Nem sérül a jegybank függetlensége, a Kormány álláspontja az, hogy az önállóságát meg kell őrizni, a jegybanki függetlenség komoly alapelv - húzta alá Giró-Szász András.

(kormany.hu)