A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - nagyra értékelve a turizmus és vendéglátás területen végzett szakmai és érdekképviseleti munkájukat - öt szervezettel stratégiai megállapodást kötött a jogszabályok előkészítésében való részvételről szombaton délelőtt. A megállapodásokat a tárca részéről Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár írta alá.
A stratégiai partnerségi megállapodások annak érdekében jöttek létre, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák a szállodákkal, falusi szálláshely szolgáltatással, természetjárással, a magyar gasztronómiai kultúrával valamint a fürdőkkel és az egészségturizmussal összefüggő szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését. A megállapodások lehetőséget adnak arra, hogy a szövetségek részt vegyenek a szabályozási koncepciók előkészítésében, amelyek megalapozzák az említett területek fejlesztési céljait is magában foglaló jogszabályokat, illetve a jogszabálytervezeteket.
Mivel a széleskörű társadalmi egyeztetés a jó állam alapvető ismérve, az NGM a szövetségek tapasztalatait figyelembe veszi a jogalkotás során. Ha az érintett társadalmi réteg részt vesz az adott jogszabály-előkészítésben, akkor az garancia a jogszabályok megfelelő átültethetőségére, alkalmazására.
A szállodák minősítési rendszerének működtetéséhez kapcsolódóan olyan szabályozási környezet kialakításában számít az NGM a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tapasztalatára, amely elősegíti a szállodák szolgáltatási színvonalának növelését. A vállalásokat Niklai Ákos alelnök erősítette meg aláírásával.
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége képviseletében Szabó Géza általános alelnök látta el kézjegyével a dokumentumot, amely a falusi szálláshelyen nyújtott szolgáltatások minőségének emelését célzó jogszabályi környezet kialakításához járul hozza.
A természetjárással összefüggő szolgáltatások kiegyensúlyozott, tartós fejlődését szolgáló szabályozási környezet kialakítása érdekében a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, Garancsi István vett részt az aláírási ceremónián.
Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója tapasztalataikat olyan gazdasági és jogi környezet kialakításához ajánlotta fel, amely a magyar gasztronómiai kultúra és a vendéglátáshoz kapcsolódó szakmai képzés színvonalának emelését eredményezheti.
Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke szignálásával azt célt rögzítette, hogy hozzájárulnak a fürdők minősítési rendszerének működtetésében nyert tapasztalataikkal azon szabályozás megteremtéséhez, amely elősegíti a fürdőszolgáltatás minőségének javítását.
Fontos, hogy a szakmai szervezetek véleményét a szállodai és vendéglátó szakmát és a fürdőszolgáltatásokat érintő szakképesítéseket, illetve azok szakmai és vizsgakövetelményeit meghatározó jogszabályokba is beépíti a tárca.
A megállapodások a témákkal kapcsolatos állami feladatok cél-, eszköz- és intézményrendszerét meghatározó, valamint a turizmus fejlesztésének koncepcióját, támogatási rendszerét érintő jogszabályok kidolgozását egyaránt elősegítik. A szervezetek közreműködésükkel hozzájárulnak a területekhez kapcsolódó kormányzati célkitűzések, feladatok megvalósításához, és a nemzetközi kötelezettségvállalások végrehajtását szolgáló szabályozás kialakításához is.
(Nemzetgazdasági Minisztérium)