Magyarországnak nemcsak Közép-Kelet-Európa termelési, hanem innovációs központjává is kell válnia, ehhez a kormány minden támogatást megad - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlésén.

A miniszter kiemelte: Magyarország rendelkezik azokkal a kapacitásokkal és lehetőségekkel, hogy az innováció területén is központi szerepe legyen. Szerinte ehhez a gazdaságpolitika oldaláról két dologra van szükség: fenn kell tartani a stabilitást a gazdasági teljesítményben és élénkíteni kell a megindult gazdasági növekedést.

A kormány célja, hogy a 2018-ig tartó kormányzati ciklus végéig 20, az évtized végéig pedig legalább 30 világszínvonalú innovációs központ működjön Magyarországon - mondta Varga Mihály.

Kifejtette, a gazdasági növekedés és a vállalkozások versenyképességének javítása nem képzelhető el az innováció és a kutatás-fejlesztés (K+F) támogatása nélkül, ezért a következő időszakban a kormány ösztönözi szeretné, hogy a termeléshez magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységek kapcsolódjanak.

Kép letöltéseFotó: NGM

Hozzátette, bár még nem állt fel az új kormány, s a kabinet programjának elkészítése a miniszterektől függ majd, az innováció területén már körvonalazódnak az irányok.Elmondta, az utóbbi években életbe léptetett vállalati adókedvezményeket megtartják, és "ha a költségvetési mozgástér erre lehetőséget ad", akkor tovább mérséklik a terheket. Ezenkívül szeretnék folytatni az adminisztratív terhek csökkentését célzó programokat, tovább gyorsítani a cégbejegyzést, valamint  a finanszírozási lehetőségeken is szeretnének javítani.

Varga Mihály elmondta: bíznak benne, hogy az élénkülő gazdaság a kereskedelmi banki szektorban is segíti a hitelezés bővülését, de a kormány olyan szabálymódosításokra is készül, amelyek ezt ösztönzik. A nemzetgazdasági miniszter szerint egy olyan iparstratégiát kell kidolgozni, ami a járműiparnak való kitettséget csökkenti, ezért ki kell választani néhány területet, és a forrásokat erre kell összpontosítani. Példaként említette az elektronikai ipart, a logisztikát, az egészségipart és a turizmust, valamint a védelmi- és élelmiszeripart. Varga Mihály kiemelte az elektromobilitás támogatásának fontosságát, és emlékeztetett arra, hogy a kormány a Jedlik Ányos program keretében szeretné ösztönözni az elektromos eszközök fejlesztését és használatát, elsősorban a közlekedésben.

Kép letöltéseFotó: NGM

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a kormány struktúraváltásra készül az innováció területén, és ebben a következő hónapokban szerepe lesz egy olyan tanácsnak, amely a fejlesztéseket ernyőszervezetként fogja össze. Míg a 2007-2013 közötti európai uniós fejlesztési időszakban az unós források mindössze 16 százalékát fordították közvetlenül gazdaságfejlesztésre, a 2014-2020-asban már 60 százalékát, több mint 4000 milliárd forintot. Az elsődleges irány a kis- és közepes vállalkozások fejlesztése, a kutatás-fejlesztési és munkaerő-piaci programok támogatása lesz - közölte.

Elmondta, hogy 2014-2020 között összesen 700 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre a K+F-re, s a pénz elosztásánál figyelembe kell venni a versenyképességi szempontokat. Cél az is, hogy összehangolják az egyetemi, akadémiai és vállalati kutatásokat, s 2020-ig 40 százalékkal növeljék a kutatói létszámot.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a gazdasági eredményekhez nem elég a tudás, az ötlet és a szorgalom: ennél több kell, a találmányban, ötletben meglévő tudást hasznosítani is kell.Kitért arra is, hogy 2008-2014 között a magyar gazdaságpolitikának a válságkezelésre kellett koncentrálnia, mára azonban eredményes volt a gazdasági szerkezetváltás, és a magyar gazdaság kezdi visszanyerni vitalitását.Emlékeztetett arra, hogy a bruttó hazai termék az idei első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt, amivel Magyarország Románia és Lengyelország után a harmadik legjobb eredmény érte el az uniós tagállamok között.

A kormánynak fontos partnere az innovációs szövetség, a kabinet a jövőben is nyitott arra, hogy a következő éveket meghatározó prioritásokat az ágazati érdekképviseletekkel, szövetségekkel egyeztesse - emelte ki Varga Mihály.

(MTI, NGM)