Az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése hasonló számokat tartalmaz, mint ami a Konvergencia Program makrogazdasági prognózisában szerepel, ami annak elismerése, hogy a magyar kormány előrejelzése megbízható és hiteles.

A testület 2014-re a kormányéval egyező mértékű gazdasági növekedést vetít előre: idén 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországnak, ami  meghaladja az uniós átlagot. Magyarországon a folyó fizetési mérleg többlete továbbra is jobb  az EU átlagnál. Az unió GDP arányos adósságrátája közel 10 százalékponttal   nagyobb, mint a  magyar érték.

A Bizottság a foglalkoztatás és az aktivitás további emelkedésére, illetve a munkanélküliségi ráta 9% alá süllyedésére számít, elismerve a kormány munkapiaci aktivitást ösztönző intézkedéseinek eredményességét, illetve az élénkülő gazdaságban megerősödő versenyszféra foglalkoztatás-bővítő képességét.

Brüsszel a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatot fenntarthatónak ítéli meg, mivel a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan a külkereskedelmi többlet továbbra is magas marad, hasonlóan az ország finanszírozási képességéhez.

A Bizottság a téli előrejelzéshez képest javította az államháztartási prognózist, 2014-ben és 2015-ben most a Konvergencia Programban kitűzött célokkal egyező hiányt várnak, megerősítve a Program tarthatóságát.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)