Az első negyedéves adatoktól függetlenül az államadósság csökkenő pályán van, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nagy hangsúlyt helyez Magyarország pénzügyi stabilitására, az államadósság biztonságos finanszírozására - mondta Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, hétfőn.

Kifejtette: az NGM ezért már az év elején biztosította az év hátralévő részében fizetendő törlesztések fedezetét, az első negyedéves államadósságszint azért emelkedett a tavalyi év végéhez képest, mert 3 milliárd dollár értékben vett fel az ország devizakötvényeket. Ezekből a tartalékokból az idén lejáró adósságot fogja Magyarország kifizetni - fűzte hozzá az államtitkár.

Kiemelte: a múlt héten 500 millió angol fontos hitelt törlesztett a kormány, júniusban egymilliárd eurós hitelt törleszt majd, ősszel pedig 2 milliárd eurót fizet vissza az ország, tehát nagyságrendekkel csökken az államadósság szintje.

Rámutatott: a márciusi adósságráta növekedése is legfőképpen a biztonsági előtartalékolásnak köszönhető, a kormányzati tartalék az első negyedévben 752 milliárdról 1787 milliárd forintra nőtt.

Orbán Gábor kitért arra: a kormány törekvéseinek eredményeképpen Magyarország már évek óta saját erőből képes finanszírozni a szocialista kormányoktól örökölt magas államadósságát. A korábbi helyzethez képest a kormány növelte az állam vagyonát, illetve beindította a gazdasági növekedést is - tette hozzá.

Orbán Gábor végezetül kiemelte: az államadósság nagysága az év közben "hullámzik", a lényeg az, hogy milyen mértéket ér el az év végén.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)