Tartós és folyamatos a belső fogyasztás növekedése, ez pedig annak köszönhető, hogy az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítményében. A Kormány célja az elmúlt időszakban az volt, hogy minél több pénz maradjon a családoknál, ami azt eredményezte, hogy a kiskereskedelmi forgalom mellett már a fogyasztói bizalom is 8 éves csúcson van – közölte Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, hogy a márciusi, több mint 8 százalékos bővüléssel a belső fogyasztás már 9 hónapja tartósan emelkedik. Az a tény, hogy az emberek többet költenek, nemcsak a lakosság pénzügyi helyzetének javulását jelenti, hanem a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozások erősödését és a magyar gazdaság növekedését is segíti. Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy a háztartások fogyasztásának élénkülése többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésének, a foglalkoztatás rekordszintű bővülésének és a reáljövedelmek növekedésének köszönhető.

Az államtitkár szerint a fogyasztás folytatódó erősödésére utal, hogy a márciusi bővülés mellett idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről-negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. A gazdasági növekedés így 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott maradhat, mivel az export mellett már a belső fogyasztás is segíti a GDP bővülését.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)