Az Európai Bizottság ma délután tette közzé az EU-tagállamokra vonatkozó 2014. évi országspecifikus ajánlásait. Hasonlóan az előző évekhez, az ajánlásokban megfogalmazott célok – úgy, mint a pénzügyi egyensúly fenntartása, a növekedés dinamizálása és a foglalkoztatás bővítése – egybevágnak a Kormány törekvéseivel.

A tavalyihoz hasonló tartalmú ajánlások azonban alig tükrözik azt a nyilvánvaló javulást, amely a magyar gazdaságban az elmúlt évben bekövetkezett: a GDP idei növekedése meghaladja a korábbi várakozásokat, a beruházások kiugró ütemben bővülnek, a foglalkoztatottak száma immár meghaladja 4,1 milliót, miközben az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alatt maradt, és az infláció rekord alacsony szinten áll.

Éppen ezért a Bizottság értékelésével – és részben az ebből levezett ajánlásokkal – a Kormány több ponton nem ért egyet, amit a megadott határidőig, holnap estig jelez a Bizottságnak.

Magyarország nem ért egyet egyes, az adórendszert érintő kritikákkal és ajánlásokkal. Az adórendszer átalakítása, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek mérséklése és a kisvállalkozások adóterheinek csökkentése, egyszerűsítése fontos szerepet játszott abban a növekedési, beruházási és foglalkoztatási fordulatban, amelyet immár a statisztikai adatok is egyértelműen visszaigazolnak.

Nem értünk egyet a rezsicsökkentéssel kapcsolatban megfogalmazott kritikával sem, hiszen a csökkenő hatósági energiaárak nemcsak a háztartások jövedelmi pozícióját javítják, hanem a hazai vállalkozások versenyképességét is.

A Kormány a következő hetek egyeztetésein arra törekszik, hogy az ajánlások végleges, az Európai Tanács által csak június végén elfogadandó változata jobban figyelembe vegye a magyar gazdaság vitathatatlan eredményeit.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)