Három újabb szerződést írtak alá a nők negyvenéves szolgálati jogviszonyának megszerzését segítő Nők 40+ program keretében kedden Budapesten.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára az aláírás előtt elmondta: tavaly év végén indították a programot, amellyel azokat a nőket támogatják, akiknek legfeljebb három év hiányzik a 40 éves jogosultsági idő megszerzéséhez és nyilvántartott álláskeresők.

A munkaadó helyett átvállalják maximum 10 hónapig a munkabér és a járulékok 100 százalékát meghatározott összegig, az egy hónapra jutó támogatás körülbelül 160 ezer forint. A munkáltatótól két hónap továbbfoglalkoztatást kérnek támogatás nélkül - ismertette az államtitkár.

A programra mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből körülbelül 1000 álláskereső nőnek tudnak segíteni - közölte Czomba Sándor, hozzátéve, hogy a kedden aláírt három szerződéssel már összesen 252 nő került be a programba.

Az 55 év felettiek esetében legalább 37 év megszerzett jogosultsági idő szükséges, a 60 évnél idősebbek viszont a szolgálati időre való tekintet nélkül jelentkezhetnek - emelte ki az államtitkár.

A munkaerőpiacon a pályakezdő fiatalok mellett az 50 év felettiek, közülük is főként a hölgyek vannak különösen nehéz helyzetben. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy 2011. január 1-jétől életkoruktól függetlenül nyugdíjba mehetnek azok a nők, akiknek megvan a negyven év jogosultsági idejük. Ezzel a lehetőséggel mostanáig több mint 105 ezren éltek - mondta el Czomba Sándor.

A tavaly indított Nők 40+ programmal a hiányzó egy-két-három év megszerzésében kívánnak segíteni. A résztvevők egy évvel közelebb kerülnek a negyven év szolgálati idő megszerzéséhez, vagy el is érik azt és nyugdíjba mehetnek - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is: a kormány az elmúlt években számos olyan programot indított, amelyek kifejezetten a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű emberek munkához jutását segítik. Példaként említette a lakhatási támogatást és a pályakezdő fiatalok munkába állását segítő Első munkahely garancia programot, ez utóbbi lehetőséggel mintegy 16 ezer fiatal tudott élni - mondta.

A Nők 40+ program 250., 251. és 252. szerződését a munkaügyi központ képviselője írta alá kedden a munkáltatóval, a budapesti Spirál Bau Kft.-vel.

(MTI, NGM)