Négymillió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma 2013. szeptember-novemberben a KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint. Az új, csúcsnak számító létszám 4 millió 12 ezer fő, amely 2,2 százalékos, vagyis 87 ezer fős emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kormányváltáshoz képest így 255 ezerrel dolgoznak többen, ami 1992 óta a legmagasabb foglalkoztatottsági szint.  A kormány célkitűzéseinek megfelelően tehát továbbra is folyamatosan nő a foglalkoztatottság, ami a növekedési fordulat egyértelmű bizonyítéka. A foglalkoztatás növekedésében szerepet játszik a közfoglalkoztatás és a migráció mellett a versenyszféra is.

Az Európai Unió által különös figyelemmel kísért 15–64 éves korosztály foglalkoztatási rátája 1,5 százalékpontos emelkedést mutatva 59,6 százalékra emelkedett, ami 88 ezer fővel jelent többet az egy évvel korábbi adathoz képest. A 15–24 éves korosztályból 238 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 1,4 százalékponttal magasabban, 21,1 százalékon állt az előző év azonos időszakához képest.

Magyarország 1,3 százalékponttal (57 ezer fővel) 9,3 százalékra tudta csökkenteni a munkanélküliek számát 2013. szeptember–novemberben 2012 azonos időszakához képest, ami jóval az Európai Unió átlaga alatt van. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája csupán 8,3 százalékos, mely a válság kirobbanása óta a legjobb eredménynek számít.

A kormányzat intézkedéseinek – Munkahelyvédelmi Akcióterv, Első Munkahely Garancia Program – köszönhetően a munkanélküliség továbbra is csökkenő tendenciát mutat, ami hónapok óta jóval az Európai Unió átlaga alatt van. A nemrégiben megjelent adatok (bővülő beruházások, emelkedő reálbér, növekvő foglalkoztatottság) azt jelzik, hogy a magyar gazdaság felfelé ívelő pályára lépett, amelynek következtében a gazdasági növekedés stabilan 2 százalék felett lesz 2014-ben.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)