A felek aláírták a Nemzeti ILO Tanácsról szóló megállapodást.

Magyarországnak ILO tagságából fakadó feladatok ellátásához kapcsolódó háromoldalú egyeztetésekre, tárgyalásokra a Nemzeti ILO Tanács keretein belül kerül sor. A Tanács, amely a kormány, valamint a munkavállalói, illetve munkáltatói érdekképviseleti szövetségek képviselőiből áll, fontos szerepet tölt be az ILO ülésein képviselendő magyar álláspontok kialakításában, továbbá konzultációkat folytat az ILO által elfogadott nemzetközi munkaügyi normák magyarországi végrehajtásával kapcsolatban.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyA közel 15 éve működő Tanács működési szabályai az elmúlt években bekövetkezett szervezeti változásokra, valamint a Tanács munkájával kapcsolatos tapasztalatokra tekintettel felülvizsgálatra kerültek. A felülvizsgálat eredményeként a felek kidolgozták a Nemzeti ILO Tanácsról szóló háromoldalú megállapodást, amely megalapozza a Tanács, mint önálló fórum működését. A megállapodás lényege, hogy a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter, valamint a szakszervezeti szövetségek és a munkáltatói érdekképviseleti szövetségek megállapodnak abban, hogy működtetik a Nemzeti ILO Tanácsot, továbbá meghatározzák a Tanács ügyrendjét.

A Nemzeti ILO Tanács 2013. október 16-i ülésén elfogadott megállapodást a kormány képviseletében dr. Modori László, foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár, a munkavállalói szövetségek képviseletében dr. Czuglerné dr. Ivány Judit, a Munkástanácsok Országos Szövetségének jogi alelnöke, valamint a munkáltatói szövetségek képviseletében Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke 2013. december 18-án írta alá.

Kép letöltéseFotó: Botár GergelyA megállapodás szövege a jobb oldali hasábban, csatolt dokumentumként érhető el pdf formátumban.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)